Konstantinović: DS se ne zalaže za dvopartizam

Izvor: Politika, 22.Jan.2011, 10:36   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Konstantinović: DS se ne zalaže za dvopartizam

Demokratska stranka nikada nije predlagala uvođenje većinskog izbornog sistema koji ne bi pogodovao malim partijama, već se zalaže za personalni proporcionalni izborni sistem, izjavio je predsednik Administrativnog odbora Skupštine Srbije i funkcioner DS Nenad Konstantinović.

„Nismo predložili i ne predlažemo izborni sistem koji bi sigurno pogodovao dvopartijskom sistemu. Smatramo da je višepartijski sistem za Srbiju u ovom trenutku najbolji. Mi smo za personalni proporcionalni >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << sistem”, istakao je Konstantinović u intervjuu Tanjugu.

On je objasnio da bi u okviru tog izbornog sistema građani na izborima glasali za pojedinca, a ne za partiju, a poslaničko mesto u republičkom parlamentu bi dobio kandidat sa najvećim brojem glasova, čime bi bio otklonjen problem da stranački vrh određuje ko će biti poslanik.

Konstantinović je podsetio da je predsednik Srbije i lider DS Boris Tadić pre godinu dana inicirao promenu političkog sistema i ustavne promene, pa samim tim i promenu izbornog sistema, iz jednog razloga - učvršćivanja veze između građana i izabranih.

„Mi sada imamo situaciju da poslanici i odbornici više odgovaraju vrhovima političkih stranaka nego građanima koji su ih birali. DS smatra da to treba promeniti i da treba da postoji direktna i jasna veza između birača i poslanika”, istakao je Konstantinović i dodao da bi to moglo da se postigne promenom izbornog sistema.

Konstantinović je mišljenja da je promena izbornih zakona efikasniji i brži način za promenu izbornog sistema nego promena Ustava Srbije, navodeći da izmene najvišeg pravnog akta zahtevaju ozbiljnu raspravu, ali i političku većinu, koja podrazumeva podršku i stranaka opozicije.

„Ako se ide u promenu Ustava, onda nije dobro menjati samo jedan član i samo broj poslanika, već obuhvatiti sve ono što smatramo da treba da se promeni. Postoje određene nelogičnosti i kontradiktornosti i sve bi to trebalo izmeniti tom prilikom, i blanko ostavke i broj poslanika”, naveo je Konstantinović.

Konstantinović inicijativu naprednjaka za promenu Ustava Srbije radi smanjenja broja poslanika smatra nepromišljenom i u potpunosti neargumentovanom i neobrazloženom.

On je napomenuo da do sada niko nije dao definitivan i obrazložen odgovor na pitanje koliko poslanika treba da ima srpski parlament i dodao da i u Evropi za to ne postoji standard.

Srbija, prema Konstantinovićevom mišljenju, treba da pronađe optimalan broj, a da pri tome vodi računa da mora imati poslanike iz dve autonomne pokrajine, kao i iz 180 opština, što nije postignuto čisto proporcionalnim sistemom.

Ključna stvar, smatra Konstantinović, jeste i ukidanje blanko ostavki, koje „de fakto” postoje, iako nisu propisane nikakvim zakonom.

„Poslanik je, prema Ustavu Srbije, slobodan da svojom voljom stavi na raspolaganje mandat stranci. Ta ustavna odredba se praktično izvitoperila i pretvorila u nekakve blanko ostavke, koje zakonski ne postoje. Da bi to promenili moramo ili da promenimo Ustav ili ono što je brže, efikasnije i mnogo realnije da može da se desi u skorije vreme, a to je izmena izbornog zakona”, objasnio je Konstantinović.

Predsednik Administrativnog odbora je istakao da u aktuelnom sazivu republičkog parlamenta nijednom poslaniku protiv njegove volje nije oduzet mandat, na šta je, kako je kazao, ponosan.

„Blanko ostavke u poslednje tri godine nisu u praksi korišćene ili nisu imale nikakvog efekta. To je važno naglasiti zbog procesa pridruživanja EU, jer je to bila jedna od zamerki Evropske komisije. Dobra je okolnost što se ta mogućnost nikada nije iskoristila ili realizovala”, istakao je Konstantinović.

Konstantinović je, povodom najavljene rekonstrukcije Vlade Srbije, mišljenja da je za Srbiju optimalno da ima 15 ministarstava.

„Razgovori traju, a kakav će epilog biti to ćemo videti. Imamo još godinu i po dana do izbora ili manje pa se može postaviti i pitanje da li je to sada i najefikasnije. Treba izmeriti da li bi to bilo efikasnije”, rekao je Konstantinović i dodao da smanjenje broja ministarstava ne zavisi samo od DS, veći i od koalicionih partnera.

Međutim, Konstantinović je ukazao da Srbija ima manjak ljudi koji bi se bavili procesom evropskih integracija, što je takođe bila zamerka EK, a što je suprotno želji za smenjenjem administracije.

Upravo efikasnost u procesu približavanja EU, prema Konstantinovićevom mišljenju, treba da bude parametar za smanjenje administracije.

Tanjug

objavljeno: 22/01/2011

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.