Izvor: Blic, 22.Mar.2004, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Konsenzus o Kosmetu

Konsenzus o Kosmetu

Predsednik Demokratske stranke Boris Tadić ocenio je da Srbija treba da postigne nacionalni konsenzus i izradi strategiju o Kosmetu kako bi na najbolji način zaštitila nacionalne i bezbednosne interese u toj pokrajini, uz ocenu da SCG treba da nastavi sa daljim diplomatskim naporima u tom pravcu.

Tadić je na sednici Glavnog odbora DS naglasio da situacija na Kosmetu 'nije do kraja smirena' i da zahteva neprestani nadzor jer 'postoji opasnost da >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << se stanje ponovo pogorša'. On je ukazao da međunarodna zajednica prvi put 'jasno kaže da su Srbi žrtve a ne vinovnici nasilja', ali i da bi taj stav mogao da bude umanjen ukoliko država ne sprovede strategiju o Kosovu. Tadić je istovremeno osudio nasilje demonstranata u Beogradu i Nišu i paljenje džamija, ističući da će DS pokrenuti inicijativu da skupštine tih gradova odmah otpočnu obnovu džamija.

- Ministarstvo unutrašnjih poslova je potpuno zakazalo i nije štitilo na pravi način objekte koje je trebalo da štiti. Tih objekata nije bilo mnogo - rekao je Tadić upućujući kritike onima koji su iščupali nedavno postavljenu ploču na Platou Zorana Đinđića.

Na početku sednice GO DS minutom ćutanja odata je pošta žrtvama nasilja na Kosovu, nakon čega su verifikovani mandati novih članova GO, među kojima su i Ružica Đinđić i ministar poljoprivrede Kosova Goran Bogdanović.

Članovi GO izabrali su Marka Đurišića za predsednika Izvršnog odbora, a Miloša Jeftića za generalnog sekretara DS.

Glavni odbor DS je u svojim zaključcima od međunarodne zajednice zatražio hitnu decentralizaciju Kosmeta i uspostavljanje autonomije za Srbe radi obezbeđivanja njihove zaštite u pokrajini. Istovremeno, GO od državnih organa Srbije traži se da obezbede uslove za hitan ulazak Srbije i Crne Gore u 'Partnerstvo za mir'. Ta stranka najoštrije je osudila albanski teror nad srpskim stanovništvom, uništavanje crkava, manastira i imovine Srba, navodeći da je to učinjeno u cilju etničkog čišćenja pokrajine.

DS je oštro osudio i paljenje džamija u Beogradu i Nišu. GO DS naložio je još funkcionerima lokalnih samouprava iz te stranke da u svojim sredinama pokrenu akcije obezbeđivanja pomoći ugroženima na Kosovu.

Tadić je obavestio članove GO o odluci GO DC da se ujedini sa DS, najavljujući i da će izvršni odbori dveju stranaka uskoro pripremiti skupštinu ujedinjenja, kao i da se neće raditi o utapanju, već da će DC, SDU imati svoj integritet. On je rekao da pregovori sa GSS na ovu temu 'još nisu odmakli'. Predsednik DS negativno je ocenio nastup DS u medijima i predložio da stranka radi efikasnije i bolje komunikacije sa javnošću formira centar za komunikacije koji bi se nalazio van centrale DS. Nikola M. Jovanović

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.