Konkurs za poslanika

Izvor: Politika, 12.Dec.2006, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Konkurs za poslanika

Pokret za preporod – Srbija preko oglasa traži kandidate. – I Branko Pavlović preko novina pozvao građane da ga podrže potpisima

Ljut na političare, koji se "naroda sete samo za izbore", jedan Baranin dao je, uoči poslednjih parlamentarnih izbora u Crnoj Gori, oglas u kojem nudi svoj i glasove svoje porodice onoj stranci koja više plati. U Srbiji, za sada, nema takvih ponuda u medijima, ali zato građani imaju priliku da se, preko novinskog oglasa, kandiduju lično >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << za poslanika, ili da svojim potpisom pomognu kandidaturu nekog drugog.
Na svim dosadašnjim izborima u Srbiji, bilo je, da tako kažemo, zanimljivih ideja, ali se prvi put sada novinski oglasi pojavljuju kao način da se dođe do poslaničkih kandidata, odnosno potpisa građana, koji su neophodni da bi neka lista mogla da se nađe na glasačkom listiću. Prvo je advokat Branko Pavlović, poslanik DOS-a u prvom postpetooktobarskom sazivu i bivši direktor Agencije za privatizaciju, dao oglas u novinama u kojem je zatražio od građana da svojim potpisom podrže kandidaturu grupe građana "Lista Branko Pavlović – zato što mora". Objašnjavajući za "Politiku" zašto je odlučio da, na ovaj način, traži podršku, Pavlović kaže:

– Mi nismo partija, pa nemamo stranačku infrastrukturu preko koje bismo mogli da prikupimo potpise. Zato što ne možemo tako da prikupimo potpise, sasvim je logično dati oglas u novinama, pa smo to i uradili.

Pavlović ističe da je odziv bio veći nego što je očekivao i da su već prikupili oko 11.000 potpisa. Naš sagovornik kaže da nije bilo nikakvih problema naći kandidate za poslanike: "Često i mnogo sam razgovarao sa ljudima i oni znaju sve o našim idejama, pa će na našoj listi biti vrlo kvalitetni ljudi, različitih profesija. Nisu to nikakva zvučna imena, ali su to ljudi od ugleda u svojim profesijama.

Pokret za preporod – Srbija, međutim, prvi je došao na ideju da preko javnog konkursa u novinama dođe do poslaničkih kandidata. "Uslov je da kandidat zna da Skupština nije mesto za primanje visokih plata i za povlastice. Očekujemo da su se svojim radom već dokazali u svojim sredinama. Dokažimo da je moguće i da je istinska čast raditi za dobrobit Srbije i njenih građana – besplatno, iz počasti", navodi se u oglasu Pokreta.

Rade Rešanović, potpredsednik Pokreta, kaže da nema ničega sumnjivog u ovom oglasu: "Mi nismo partija, mi smo organizacija, jedan pokret u kojem ima mesta za sve, bez obzira na pol, nacionalnu pripadnost, zanimanje... Ima mesta za one od 15 do 90 godina, mogu da budu i sve žene, ili sve muškarci, a može da bude 60 odsto ovih, a 40 odsto onih, samo da su časni i pošteni". Kad smo rekli da ne mogu maloletnici da budu na listi, ali i da je uslov za proglašenje izborne liste da 30 odsto budu lica iz manje zastupljenog pola, Rešanović nam je odgovorio da će to, naravno, biti poštovano.

Prema Rešanovićevim rečima, Pokret za preporod – Srbija osnovali su proizvođači – "svi koji nešto proizvode, ima tu raznih struka". Ima ih, kaže, 117.000. Upisani su u registar političkih organizacija pod rednim brojem 350, prošlog novembra. Zašto organizacija koja ima toliko članova, preko oglasa traži poslaničke kandidate, Rešanović objašnjava ovako: "Zato što smo pokret. Mi pripadamo svima. Nije nam važno ko je iz koje stranke, primamo sve – demokrate, radikale, ma sve, mogu na našu listu i Koštunica i Tadić i Šešelj. Svi, ali pod uslovom da ne svađaju i ne dele narod. I da se razumemo, svi će, i predsednik i poslanici, raditi besplatno. E, sad, ako mi ne dobijemo apsolutnu vlast, nego samo deo, određeni broj poslanika, onda će i oni primati plate, kao i drugi".

Rešanović objašnjava da će, na primer, Pokret pomoći da članovi familije onih koji će raditi "iz časti", uđu u upravu, da se zaposle. Kako će Pokret znati da je onaj ko se prijavi na konkurs častan?

– Lako – kaže Rešanović i dodaje – kandidat će poslati svoju kratku biografiju, uverenje o državljanstvu i potvrdu da nije osuđivan, a Pokret će sve to proveriti. Kako će proveriti? Lako. Kandidat nema nikakve finansijske obaveze, ali bilo bi dobro da, na primer, prikupi sto-dvesta potpisa, da se vidi da je to čovek od ugleda. Najvažnije je da kandidat podržava program Pokreta? A, kakav je program? Čim stigne biografija, mi šaljemo program – objašnjava Rešanović.

Mirjana Čekerevac

[objavljeno: 12.12.2006.]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.