Konferencija u Sarajevu ne bi imala smisla bez Srbije

Izvor: S media, 22.Apr.2010, 10:54   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Konferencija u Sarajevu ne bi imala smisla bez Srbije

Potpredsednik Socijaldemokratske frakcije u Evropskom parlamentu Hans Svoboda ocenio je da predstojeća konferencija EU-Zapadni Balkan u Sarajevu ne bi imala nikakvog smisla bez prisustva Srbije.

On je rekao da bi najlogičniji kompromis za učešće i Beograda i Prištine na konferenciji bilo da Kosovo, u skladu sa postojećim stanjem, bude predstavljeno preko UN i propraćeno izjavama Prištine i Beograda.

"Najrazumnije bi bilo da na konferenciji pred delegacijom >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << Kosova stoji oznaka Kosovo/UNMIK ili Kosovo/1244, a da predstavnik Prištine da zvaničnu izjavu da je Kosovo proglasilo nezavisnost i da polazi od toga da se se ta nezavisnost prihvata," rekao je Svoboda u intervjuu Radiju Slobodna Evropa.

Predstavnik Srbije bi istovremeno mogao saopštiti da je Kosovo deo Srbije i da ga ona prihvata samo pod UN oznakom, dodao je on, napominjući da bi na taj način obe strane obrazložile svoju poziciju.

Prema Svobodi postoje i druge mogućnosti, a jedna od njih je da ispred delegacija stoje nazivi njihovih zemalja, recimo da ispred predstavnika Prištine stoji oznaka "Kosovo", a da onda Srbija priloži saopštenje da Kosovo prihvata samo u okviru Rezolucije 1244.

"To bi ušlo u protokol, čime bi Beograd jasno izdvojio svoj pravni stav o Kosovu," rekao je on.

Evropski parlamentarac kaže da je od ministra spoljnih poslova Srbije Vuka Jeremića prošle nedelje dobio uveravanja da će "svakako biti pronadjena formula za održavanje sarajevske konferencije i da se već traži pragmatično rešenje", ali da nisu govorili o detaljima.

Svoboda smatra da će Beograd i Priština u svakom slučcaju uskoro morati da počnu razgovore o mnogim važnim pitanjima od reformi i borbe protiv organizovanog kriminala do ekologije i stvari bitnih za svakodnevni život, ali da će ti razgovori dobiti zamah tek posle odluke Medjunarodnog suda pravde. "Verujem da će tek nakon odluke Medjunarodnog suda pravde o legalnosti proglašenja kosovske nezavisnosti početi razgovori o praktičnim pitanjima izmedju dveju strana," rekao je on.

Na pitanje na koji način Srbija i Hrvatska mogu pomoći stabilizaciji Bosne i Hercegovine, on je ocenio da te dve zemlje treba jasno da stave do znanja da neće dozvoliti povredu ili narušavanje teritorijalnog integriteta Bosne i Hercegovine.

"Mislim da u BIH apsolutno ne teba dozvoliti dve stvari: zahteve za rasformiravanje entiteta s jedne i zahteve za održavanje referenduma s druge strane. Oba zahteva bi bila flagrantno kršenje Dejtona i to treba svima jasno staviti do znanja," rekao je on.

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.