Konferencija o putu Srbije ka EU

Izvor: S media, 22.Jun.2009, 13:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Konferencija o putu Srbije ka EU

Konferencija "Srbija na putu ka članstvu u EU", na kojoj će se razmatrati unutrašnja i spoljna politika Srbije, njen dalji ekonomski i geostrateški razvoj, kao i evropska perspektiva, počela je u hotelu "Hajat".

Učestvujući u radu konferencije koju organizuje Austrijsko-francuski centar, državni sekretar Ministarstva finansija Austrije Andreas Šider kazao je da ta zemlja podržava evropske integracije Srbije i želi da njen put ka EU bude što brži i bez većih poteškoća.
>> Pročitaj celu vest na sajtu S media << />
On je ponovio da Evropa već neko vreme govori da podržava evropski put Srbije, ali da "postojećim viznim režimom šalje negativne signale gradjanima".

Ljudi žele da putuju i stvaraju vezu sa EU, pa će zbog toga Srbija, Crna Gora i Makedonija uskoro dobiti vizne olakšice, rekao je Šider.

On je naglasio da je "u kriznim vremenima regionalna saradnja bitna osnova budućeg privrednog razvoja" i da je "sada vreme ne da se povlačimo sa Balkanaa nego da jačamo te veze".

Šider je ponovio stav predsednika Austrije da se ta zemlja zalaže za što ranije stupanje na snagu Prelaznog trgovinskog sporazuma, što podržava i austrijski parlament.

Zahvalivši se na podršci Austrije na primeni Prelatnog trgovinskog sporazuma, potpredsednik vlade Srbije za evropske integracije Božidar Djelić je kazao da je za Srbiju neprihvatljiva samo delimična primena sporazuma.

On je ponovio da se stav Holandije promenio, ali da je i dalje neophodno da ona bude deo evropskog koncenzusa.

Izvršni direktor Francuskog instituta za medjunarodne odnose Dominik David rekao je da se sve zemlje u EU suočavaju sa krizom identiteta, ali da je EU okvir za očuvanje i identiteta i nacionalnog suvereniteta.

EU je "garant bezbednosti kako medju državama članicama, tako i u odnosima sa zemljama van EU", rekao je on i istakao, kao starteški važne, odnose sa Rusijom i Turskom.

Dvodnevnu konferenciju "Srbija na putu ka članstvu u EU" Austrijsko-francuski centar organizuje u saradnji sa Evropskim pokretom u Srbiji i Evropskim fondom za Balkan.

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.