Izvor: B92, 27.Sep.2004, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Konferencija o ombudsmanima

Beograd -- Ombudsman EU Nikiforos Diamanduros kaže da bi funkcija ombudsmana u Srbiji mogla da bude važna za razvoj demokratije.

Diamanduros je, uoči Međunarodne konferencije o ombudsmanima u Jugoistočnoj Evropi, rekao da je Srbija jedina zemlja u regionu koja još nema ombudsmana. "Kosovo je izuzetak po tome što nije suverena, nezavisna država i to predstavlja teškoću za funkcionisanje institucije posrednika za ljudska prava", rekao je Diamanduros.

Dimanaduros >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << je rekao da posredstvom institucije ombudsmana Ujedinjene nacije žele da promovišu politiku prava građana, pre nego što dođe trenutak da bude rešen problem statusa Kosova. On je rekao da su ključni uslov za rad ombudsmana postojanje pravne države i demokratije i političke volje za njihov razvoj.

Organizator skupa, čiji je cilj pomovisanje uloge ombudsmana, su "Eunomia", projekat grčkog ombudsmana, Misija OEBS u Srbiji i Crnoj Gori, Pakt za stabilnost Jugoistočne Evrope i Ministarstvo Srbije za lokalnu samoupravu. Skup će biti održan u Beogradu 28. septembra.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.