Izvor: B92, 23.Nov.2004, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Konferencija crkava

Bečej -- Konferencija o ulozi crkava u saradnji na putu Evropskih integracija, nastavila je sa radom u utorak u Bečeju.

Konferencija, koja je otvorena u Subotici u ponedeljak, održava se nakon mesec dana od inicijative predsednika državne zajednice Svetozara Marovića da papa poseti SCG. Nakon toga je javnost burno reagovala, a dominirao je stav da za takvu posetu još uvek nije vreme.

Potpredsednik Vlade Srbije Miroljub Labus koji na konferenciji prisustvuje kao >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << jedan od predavača, rekao je da je važno da crkve sarađuju, "na dobrobit svih nas, a što se tiče posete mi ćemo da poslušamo savet i mišljenje SPC".

Beogradski nadbiskup Stanislav Hočevar kaže da posle reakcija na mogućnost papine posete, nema promene u odnosima, da su oni bili dobri, a da su različiti stavovi o nekim pitanjima normalni: "Sada se razgovara da li smo svi dovoljno upućeni u značenje posete pape i budući da iz prošlosti postoje još neke žalosne točke, treba ih sada prevazići upravo takvim susretima".

Izjavu o stavu SPC o poseti pape nije bilo mogućno dobiti od episkopa bačkog Irineja, koj je rekao da je prezauzet. U toku su sastanci radnih stolova o verskoj, kulturnoj i međunacionalnoj saradnji, kao i o evropskim integracijama, koji se odvijaju iza zatvorenih vrata.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.