Koncesionar još nema novac za izgradnju puta

Izvor: Blic, 01.Dec.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Koncesionar još nema novac za izgradnju puta

Potpredsednik Vlade Srbije Božidar Đelić potpisao je ugovor o korišćenju pretpristupnih fondova EU u vrednosti od milijardu evra. Za „Blic" kaže da ovaj ugovor predstavlja potvrdu da je evropska budućnost Srbije realnost.

- Toliko novca ne dobijamo zato što nas vole već zato što im je interesu da Srbiji ide bolje i da bude stabilna. Znam da postoji paranoja šta moramo da uradimo zauzvrat, ali nije reč o uslovljavanju.



Šta to konkretno >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << znači za Srbiju?

- Recimo, biće izdvojeno deset miliona za poboljšanje rada Hitne pomoći, ne samo za vozila već i za bolje funkcionisanje sistema. Imaćemo 2,5 miliona evra za uspostavljanje Agencije za borbu protiv korupcije, dva miliona evra za obuku sudija i 40 miliona evra za regionalni razvoj, seriju projekata u oblasti infrakstrukture...



Najavljeno je da će gradnja autoputa Horgoš-Požega početi u ponedeljak i pored sumnje da je štetan po građane Srbije?

- Taj autoput nam je preko potreban, ali moramo i da razmotrimo zahtev Vojvodine za odštetu i sa predstavnicima tamošnje izvršne vlasti ćemo tim povodom uskoro održati sastanak. Pitanje davanja bezuslovne garancije koncesionara, predviđene ugovorom, koja Vladi Republike Srbije omogućava da u slučaju da ne dođe do finansijskog zatvaranja posla do 31. marta 2008. godine, naplati tu garanciju u iznosu od 10 miliona evra, takođe je od izuzetnog značaja.



Da li su ispunili uslov?

- Na naše insistiranje da se ova stvar reši u skladu sa ugovorom, juče je stigla i bezuslovna garancija koncesionara.



Kakve su šanse da u januaru potpišemo sporazum sa EU?


- U ponedeljak ću u Briselu razgovarati sa Olijem Renom. Tehnički smo spremni, prevod na 21 jezik je završen i sada ide na provere pravnom timu. EU bi u tehničkom smislu bila spremna da u januaru sa nama potpiše sporazum. Verujem da će se to i dogoditi.



A politički uslov pune saradnje sa Hagom?

- Karla del Ponte u ponedeljak dolazi u Beograd, a i ja ću u utorak na jednom skupu u Briselu imati sastanak sa njom. Očekujem da ona sagleda realnost na terenu i da će postojati okolnosti dovoljne da ona pozitivno oceni saradnju Srbije. Izručenje Mladića je uslov koji postoji i nije tajna da neke zemlje misle da samo Mladić u Hagu dokazuje punu saradnju. Ostaje nam nekoliko nedelja teških razgovora da dokažemo da je to naš cilj, ali nikako ne možemo biti zaustavljeni na putu ka EU ukoliko radimo sve što je u našoj moći da do toga dođe.



Da li postoji mogućnost da potpišemo sporazum, a da Mladić ne bude u Hagu?


- Ono što mogu da kažem je da je prvi savet EU gde bi se moglo potpisati 28. januara.



Može li proglašenje jednostrane nezavisnosti moglo bi da utiče na opstanak Vlade?


- Vlada će opstati. Kao ozbiljna koalicija pričamo o svemu i pripremamo se za svaki scenario. Sve napore uložili smo da se postigne kompromis oko Kosova.



Predsednik Srbije je u Badenu izneo poslednji model autonomije Kosova. Da li on podrazumeva i da Kosovo samo plaća svoje dugove?

- Naš pregovarački tim je rekao da je u slučaju kompromisa očekivano da kroz pregovore dođe i do rešenja pitanja duga. Ako Kosovo bude imalo pristup međunarodnim organizacijama, onda je logično i da plaća dugove.



Da li će DSS podržati kandidaturu Borisa Tadića na izborima?


- Mislim da će iskrena podrška članica koalicije ojačati Vladu i biti u interesu građana. Sem ukoliko 10. decembra ne bude jednostranog proglašenja nezavisnosti Kosova, posle usvajanja zakona o predsedniku i predsedničkim izborima i drugih zakona koji proizilaze iz Ustavnog zakona, postoje svi uslovi da Oliver Dulić raspiše izbore. Boris Tadić je jedini predsednički kandidat koji obezbeđuje stabilnost i demokratsku budućnost Srbije.



Da li je adekvatna kazna da se „Delti" uzme 10 odsto godišnjeg prometa, a da i dalje poseduje to preduzeće?


- Imamo nasleđenu situaciju iz prethodne vlade sa zakonom koji ima manjkavosti. Zbog toga smo sa komisijom radili na izmenama zakona. Problem je što je tada zakonodavac predvideo mogućnost kazne, ali ne i razdvajanja preduzeća ukoliko se utvrdi da njihovo spajanje u jedno preduzeće dovodi do monopola. Pitanje zašto je to tako je za prethodnu vlast. Apsurdno je da sama komisija ne donosi presudu nego sudija za prekršaje, koji kažnjava za prekoračenja brzine ili bučnije proslave. Reč je o komplikovanoj pravnoj situaciji, ali suštinski kaznu bi trebalo da izrekne komisija koja uočava da li ima monopola ili nema. Inače, sve ćemo uraditi da pojačamo konkurenciju u domenu trgovine, naročito u Beogradu.



Zašto Vlada ne proširi ovlašćenja Saveta za borbu protiv korupcije?

- Lično sam podržao gospođu Barać kao hrabrog borca protiv korupcije. Mislim da ljudi ipak previše lično shvataju stvari. Nezavisno od ličnih situacija trebalo bi da se svi zamislimo kakav je interes Srbije. Ako iko ima pravo da to kaže to je onaj ko je formirao Savet, a to sam ja.



Znači Savet će ipak biti ukinut?

- O tome ćemo pričati sa samim savetom. Tražićemo da nam kažu koja bi trebalo da budu ovlašćenja novog organa ili postojećih organa.

Pisaću istim penkalom do 2014.

Potpisao sam sporazum o milijardu evra istim penkalom kojim sam parafirao sporazum o stabilizaciji, jer sam kao i svi pomalo sujeveran. Čuvam ga za potpisivanje sporazuma, ali i za kandidaturu i ulazak u EU. Jedno penkalo do 2014.

Da li će izdržati?

- Hoće. Mali je broj izuzetno važnih dokumenata koje treba potpisati.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.