Konačna odluka o statusu 2008.

Izvor: B92, 05.Avg.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Konačna odluka o statusu 2008."

Goran Svilanović (FoNet)

Beograd -- Goran Svilanović smatra da konačnu odluku o statusu ne treba očekivati pre izbora nove administracije u Vašingtonu 2008. godine.

"Kosovo ni posle dodatnih pregovora neće biti čvršće vezano za Srbiju, nego samo labavije i labavije, i tako do kraja. A u tom procesu sever će ostati gde je, a to je direktna i apsolutna vezanost za Srbiju u svakom smislu, bez obzira na pravnu definiciju statusa", rekao je funkcioner Pakta za stabilnost >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << jugoistočne Evrope Goran Svilanović u intervjuu listu Blic.

Prema njegovim rečima, do poveravanja pregovora trojci koju čine predstavnici SAD, EU i Rusije došlo je kako bi se Moskva "uvukla" u upravljanje pregovorima i kako bi podelila odgovornost za njihove rezultate ali i da bi se pokazalo da se ne može očekivati nikakav kompromis "ni ako bi Putin lično vodio pregovore".

Izbor nemačkog diplomate Volfganga Išingera za predstavnika EU u tim pregovorima Svilanović je ocenio kao signal da je Nemačka trajno zainteresovana za vodeću ulogu u odlukama koje EU donosi na Balkanu i u tom kontekstu je Išinger "pravi čovek na pravom mestu".

Prema njegovim rečima, Vlada Srbije ima "plan B" u slučaju da dodatni pregovori ne daju rezultate ali da ne treba očekivati da će ga pomenuti osim u poslednjem trenutku.

"Vlada Srbije je svesna da čak i ako dođe do proglašenja samostalnosti Kosova, i ako to čak i EU prizna, onda smo u stvari istog trenutka podelili Kosovo, jer nema izgleda da se sever Kosova u bilo kom trenutku integriše u ostatak. I ne treba potcenjivati Vladu Srbije u ovom procesu", dodao je on.

Na pitanje da li je moguća podela Kosova, Svilanović je odgovorio da je moguće sve oko čega se Beograd i Priština dogovore i to potpišu, i to je u skladu s helsinškim završnim aktom.

"Prečica do podele je proglašenje samostalnosti. Duži, elegantniji put jesu pregovori. Ipak, Vlada Srbije to neće pominjati, jer onoga trenutka kada ona tako nešto pomene ona je kompromitovala svoju pregovaračku poziciju o integritetu Srbije", naglasio je funkcioner Pakta za stabilnost jugoistočne Evrope.

Kada je u pitanju jednostrano proglašenje nezavisnosti Kosova i pojedinačno priznavanje, Svilanović je kazao da je to jedna od mogućnosti ako ne bude postignut kompromis za koju je potrebna odlučnost i saglasnost EU, što u ovom ternutku ne postoji.

"Čak i ako bi SAD priznale Kosovo, to ne bi imalo toliki značaj i ne bi promenilo stanje na terenu. Samo odluke EU u ovom delu sveta menjaju realnost. U ovom trenutku u EU nema ni pola članica koje su spremne na tako nešto. Međutim, do kraja godine to može i da se promeni. I to zavisi od toka ovih dodatnih pregovora i od držanja svih ucesnika", rekao je on.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.