Izvor: B92, 18.Maj.2005, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Kompletna analiza Kopnene vojske"

Beograd -- U Beogradu je počeo seminar "Kompletna analiza Kopnene vojske", koji organizuju Vojska Srbije i Crne Gore i Vojska SAD.

Na dvodnevnom skupu u klubu VSCG u Topčideru učestvuju profesionalni pripadnici Ministarstva odbrane i VSCG koji rade na strateškom planiranju, organizaciji i razvoju Kopnene vojske. Pomoćnik zamenika načelnika Generalštaba Vojske SCG za Kopnenu vojsku, pukovnik Ljubiša Diković, ocenio je da će seminar pomoći sagledavanje problema i rešenja >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << u budućoj organizaciji tog vida vojske.

"Mislim da će nam iskustvo SAD u tome biti dragoceno", rekao je Diković na otvaranju seminara.

Pukovnik Vojske SAD Stiv Gejing rekao je da će oficirima VSCG u naredna dva dana preneti kako Vojska SAD razvija strukturu svojih kopnenih snaga, kako upravlja ljudskim resursima i kako je brojčano stanje smanjivano u osamdesetim godinama. Gejling je ocenio da Vojska SCG ima bogatu tradiciju, a da sada ima priliku da se transformiše u formaciju koja će odgovarati izazovima budućnosti.

Kopnena vojska je najbrojniji vid VSCG koji, kao i ostatak Vojske, prolazi kroz drugu fazu reformi. Predviđeno je da reforma Vojske i celog sistema odbrane traje da 2010, a cilj je stvaranje efikasne armije spremne da odgovori budućim bezbednosnim izazovima. Prema planu, broj pripadnika VSCG biće smanjen sa 77.900 na 39.722 pripadnika.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.