Izvor: B92, 22.Avg.2003, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Komisija: Bilo propusta u obezbeđenju Đinđića

Beograd -- Vlada Srbije je usvojila izveštaj Komisije za ispitivanje funkcionisanja obezbeđenja ubijenog premijera Srbije Zorana Đinđića, a u kom je konstatovano da je bilo propusta u radu. Predsednik Komisije Žarko Korać naveo je da nikada nije rađena procena ugroženosti premijera, da je bilo mnogo problema u saradnji struktura koje se bave poslovima obezbeđenja i da ono nije funkcionisalo u skladu s normativnim rešenjima. "Proces 'preuzimanja' Bezbednosno-informativne agencije >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << je završen, pa se velik broj ljudi nalazi u svojstvu neraspoređenih radnika Državne bezbednosti koje nije preuzeo MUP i u isključivoj je nadležnosti MUP da odluči koga će preuzeti. Mi smo u izveštaju naveli da do današnjeg dana jedan broj nepreuzetih radnika učestvuje u sistemu obezbeđenja s legitimacijama koje su, striktno uzev, nevažeće, jet imaju legitimacije DB, koji više ne postoji. Istaknuto je i mnogo problema u usklađivanju i koordinaciji različitih struktura koje se bave obezbeđenjem, nisu pravljene procene ugroženosti, a one su osnova za obezbeđenje ličnosti. Bilo je i netrpeljivosti i neslaganja razlitih delova obezbeđenja", kaže Korać.

MUP Srbije je saopštio da je zbog propusta u organizaciji obezbeđenja Đinđića smenjen načelnik Uprave za obezbeđenje MUP Ljubisav Sekulić. On je 12. marta, kada je Đinđić ubijen ispred ulaza u zgradu Vlade, bio komandant Jedinice za obezbeđenje republičkih organa. Smenjeni su i rukovodilac Grupe za obezbeđenje zgrade Vlade Danilo Koprivica i šef zemunske policije Milan Miljojković. Ministar policije predložio je da dužnosti bude razrešen sekretar MUP Slobodan Miletić, zbog nepreduzimanja pravovremenih mera na donošenju i usaglašavanju podzakonskih propisa vezanih za nadležnosti u obavljanju poslova obezbeđenja.

O odgovornosti ministra policije Dušana Mihajlovića, prema rečima predsednika Komisije Žarka Koraća, na sednici Vlade u četvrtak nije bilo reči. Navodeći neke od zaključaka koji se nalaze u izveštaju, koji je javan, Korać je rekao da Komisija nije naišla ni na jedan trag kojim se zahteva povećanje stepena Đinđićevog ličnog obezbeđenja posle atentata kod hale "Limes" na Novom Beogradu. Komentator nedeljnika "Vreme" Miloš Vasić rekao je za B92 da je posle tog 21. februara apsolutno trebalo podići stepen Đinđićevog obezbeđenja sa "nultog" na prvi stepen. "To bi značilo obezbeđivanje i proveru objekata i zbornih mesta na udaljenostima koje odgovaraju dometu modernog snajperskog i drugog naoružanja za koje se očekuje da bi ga teroristi mogli koristiti. U tom slučaju bi to kritično dvorište Vlade verovatno bilo bolje pokriveno i neko bi na to pazio. Doduše, tu je došlo i do koincidencije građevinskih radova u zgradi Vlade, kada je isključen elektronski nadzor i nije napravljena alternativa, bio je zakrčen ulaz za kola iz dvorišta, koji potpuno obezbeđuje čoveka koji ulazi u zgradu", dodao je Vasić.

Profesor krivično-procesnog prava Milan Škulić izjavio je za B92 da lica koje je MUP Srbije smenio nisu imala preterano velika ovlašćenja. Prema Škulićevim rečima, odgovornost tih lica mogla je biti utvrđena i pre usvajanja izveštaja Komisije. "Njihova smena može da bude dokaz da MUP pokušava da na neki način eliminiše one koji su doprineli da do svega toga dođe. Činjenica je, međutim, da se to moglo desiti i ranije, njihova odgovornost i propusti su mogli biti utvrđivani i ranije, a na osnovu izveštaja Komisije bi se moglo reći i da su lica na mnogo važnijim položajima morala da snose određene konsekvence", kaže on.

Komentarišući predlog koji je Vlada uputila Vrhovnom sudu i republičkom tužiocu, za razmatranje primena zakona u predmetima koji su vođeni protiv članova "Zemunsko-surčinskog klana", Škulić je istakao da se na pravosuđe ne sme delovati, pa ni izveštajem koji je utvrdio propuste u obezbeđenju Đinđića. "To je krajnje neuobičajeno jer je pravosuđe nezavisno od izvršne vlasti, a sud sudi nezavisno, na osnovu zakona i dokaza kojima raspolaže. Ne može neko van postupka da procenjuje koliko postupaka treba da bude i koliko su relevantni dokazi, to treba da uradi sud", kaže on.

Izveštaj Komisije za ispitivanje sistema obezbeđenja predsednika Vlade Srbije Zorana Đinđića objavljen je na zvaničnom sajtu vlade. Zainteresovani korisnici mogu preuzeti kompletan izveštaj sa adrese www.srbija.sr.gov.yu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.