Komentari UN o granatiranju Taganroga,tvrde da civili ne bi trebalo da budu meta

Izvor: Vostok.rs, 31.Jul.2023, 22:26

Komentari UN o granatiranju Taganroga,tvrde da civili ne bi trebalo da budu meta

Civili ne bi trebalo da budu namerno gađani, izjavila je portparolka Kancelarije UN za ljudska prava Elizabet Trosel za TASS u vezi sa ukrajinskim granatiranjem civilne infrastrukture u Taganrogu.
Ona je objasnila da njena kancelarija još nije primila nikakvu prepisku u vezi sa žalbom ruske komesarke za ljudska prava Tatjane Moskalkove, koja se obratila Visokom komesaru UN za ljudska prava Volkeru Turku o granatiranju stambene infrastrukture u Taganrogu od strane Kijeva. „Proverila sam i u vreme pisanja [ove poruke] još nismo dobili nikakvu prepisku“, istakkla je Trosel. „Nismo u poziciji da odgovorimo na konkretan incident koji ste opisali i komentarišemo šta se moglo dogoditi“, izjavila je portparolka, „Međutim, kao što znate, strane u sukobu moraju u svakom trenutku da prave razliku između boraca i civila. Civili možda nikada neće biti namerna meta napada." „Od strana u sukobu se zahteva da preduzmu sve izvodljive mere predostrožnosti kako bi minimizirale štetu po civile i civilne objekte i da ne sprovode napade koji ne prave diskriminaciju između boraca i civila, ili bi naneli nesrazmernu štetu civilnom stanovništvu“, zaključila je Trosel. Moskalkova je 29. jula objavila da je kontaktirala visokog komesara Ujedinjenih nacija za ljudska prava Volkera Turka nakon napada Kijeva na grad Taganrog. Ruska komesarka za ljudska prava je takođe dodala da su ciljani napadi na rusku civilnu infrastrukturu koji ugrožavaju civile taktika koja ukazuje na terorističku prirodu kijevskog režima.  

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.