Izvor: Politika, 06.Maj.2008, 23:39   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kome verovati – De Guhtu ili njegovom ministarstvu

Belgijsko ministarstvo spoljnih poslova saopštilo da je SSP „statusno neutralan u vezi sa Kosovom”

Izjava belgijskog ministra spoljnih poslova Karela de Guhta da zvanični Brisel smatra da je prošle nedelje u Luksemburgu potpisao Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju sa Srbijom bez Kosova i Metohije i juče je izazvala niz reakcija ovdašnjih političkih aktera. Predstavnici Demokratske stranke Srbije iskoristili su je, naime, kao važnu potvrdu svojih reči da potpisivanje >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << SSP-a u ovim okolnostima znači priznanje nezavisnosti Kosova. Funkcioneri Demokratske stranke, pak, juče su najviše govorili o pozitivnim efektima potpisivanja sporazuma.

S druge strane, De Guhtovo ministarstvo juče se oglasilo saopštenjem koje je nešto blaže u odnosu na njegovu prekjučerašnju izjavu. U saopštenju belgijskog Ministarstva spoljnih poslova ističe se da je SSP sa Srbijom „zaista statusno neutralan u vezi sa Kosovom, što je i navedeno u članu 135 Sporazuma”. Belgijsko potpisivanje SSP-a sa Srbijom, dodaje se u saopštenju belgijskog Ministarstva spoljnih poslova koje prenosi Beta, ne isključuje stav drugih zemalja EU, koje nisu priznale nezavisnost Kosova.

Predsednik Vlade Srbije Vojislav Koštunica ocenio je da je izjava De Guhta potvrda da je sporazum koji je potpisan sa Srbijom „prevara” i da pod Srbijom podrazumeva deo njene teritorije bez Kosova. On je na slavi DSS-a, Đurđevdan, kazao da je to razlog što je ta stranka upozoravala bivše koalicione partnere da takav sporazum ne potpisuju.

Koštunica je precizirao, kako prenosi Tanjug, da one zemlje koje su taj sporazum potpisale, a članice su EU, ne priznaju Srbiju u njenim međunarodno priznatim granicama i dodao da je De Guht to potvrdio. „Mi smo upozoravali naše koalicione partnere da ne srljaju u nešto čime će priznati nezavisnost Kosova i Metohije”, rekao je Koštunica.

I ministar prosvete i funkcioner DSS-a Zoran Lončar ponovio je da će Srbija poništiti potpisani sporazum sa EU. U izjavi za Tanjug on je istakao da Srbiju „apsolutno ne obavezuje” to što sada De Guht tvrdi da je „osakaćena Srbija potpisala sporazum sa EU”, jer taj potpis obavezuje „jedino NATO i Tadića”.

Ministar spoljnih poslova Srbije i funkcioner DS-a Vuk Jeremić izjavio je juče Fonetu da je ove nedelje postalo „očigledno i van svake sumnje” jasno šta za Srbiju predstavlja potpisivanje SSP-a i ocenio da građani Srbije 11. maja treba da odluče hoće li da nastave tim putem ili će se opredeliti za izolaciju. Prema njegovim rečima, oni koji žele da zaustave sprovođenje ekonomskih i drugih beneficija za građane zemlje, zaustavljajući Srbiju na evropskom putu, „zloupotrebljavaju kolektivna osećanja građana Srbije vezana za KiM i na pogrešan i neispravan način predstavljaju značenje i važnost SSP”. „Nema ama baš nikakve sumnje da SSP ni na koji način ne prejudicira konačan status Kosova i Metohije”, rekao je Jeremić.

Zamenik predsednika DS-a Dušan Petrović precizirao je juče da je SSP samo u prva tri dana od potpisivanja doneo direktne koristi građanima Srbije potpisivanjem ugovora „Fijata” i „Zastave”. „Potpisivanje ugovora italijanskog ’Fijata’ i kragujevačke ’Zastave’ vrednog 700 miliona evra doneće 12.000 novih radnih mesta u jednom od najvažnijih regionalnih centara Srbije”, istakao je Petrović u izjavi dostavljenoj agenciji Beta.

A ministar finansija Mirko Cvetković ocenio je da je SSP u odnosu na budući status Kosova neutralan, te da „svako onaj ko želi taj sporazum da stavi van snage, zapravo stavlja van snage mogućnost uspostavljanja, odnosno želju da se uspostave ekonomski i trgovinski odnosi prema Evropi”.

B. B.

[objavljeno: 07.05.2008]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.