Kombinatorika oko glasanja za zakon

Izvor: B92, Beta, 23.Avg.2009, 17:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kombinatorika oko glasanja za zakon

Beograd -- Osam dana uoči glasanja o izmenama Zakona o informisanju, još nije sigurno koje će stranke podržati predlog, ali je sve izvesnije da to neće ugroziti Vladu.

Posle konsultacija sa LDP-om novinarska udruženja zauzela su različite stavove o ponuđenim izmenama Zakona. Ministarka za nacionalni investicioni Verica Kalanović iz G17 plus veruje da će predlog izmena zakona "proći".

Ipak, kako prenose agencije, odgovorajući na spekulacije da su nesuglasice >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << o tekstu ozbiljno uzdrmale vladajuću koaliciju a možda ugrozile i opstanak vlade, Kalanović kaže da vlada neće pasti zbog medijskog zakona, jer je napuštanje vlade "ozbiljno pitanje".

Tokom prošle nedelje, LDP koji se pominje kao stranka koja bi mogla da odigra presudnu ulogu u obezbedjivanju potrebne skupštinske većine, razgovarao je sa novinarskim udruženjima, koja su zauzela različite stavove.

U NUNS-u kažu da bi zakon mogao biti prihvatljiv, ukoliko vladajuća većina usvoji tri amandmana - onaj o zabrani rada medijima koji nisu upisani u registar, kao i amandmane kojim bi se poništila odredba o gašenju medija koji se nađu u blokadi dužoj od 90 dana.

NUNS smatra da treba izbaciti i odredbu kojom se zabranjuje prenos vlasništva nad medijima na druga lica.

LDP se, međutim, i sam suočava sa problemom jer su njihova dva poslanika Vesna Pešić i Žarko Korać najavila da neće podržati taj zakon.

Udruženje novinara Srbije ostaje pri stavu da je ceo zakon antievropski i da predviđa drakonske kazne koje dovode u pitanje opstanak medija.

Uoči glasanja u skupštini UNS poziva OEBS da javno saopšti svoj stav o predloženom zakonu.

Bez obzira na prozivku, OEBS se nije zvanično uključivao u polemiku, ali je stranim diplomatama u Srbiji predočio da su predviđene visoke kazne za medije, suprotne Evropskoj konvenciji o ljudskim pravima, kao i da "mogu dovesti do državne cenzure".

U ovom trenutku se zna da će Zakon će podržati poslanici Liste za evropsku Srbiju, G 17 plus, predstavnici manjina a verovatno i PUPS i LDP.

Protiv zakona glasaće SNS, Nova Srbija, SRS, DSS, a prema najavama i Jedinstvena Srbija. dok će SPS biti uzdržan.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.