Kolundžija: Najuspešnija godina u istoriji srpskog parlamentarizma

Izvor: Blic, 27.Dec.2009, 13:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kolundžija: Najuspešnija godina u istoriji srpskog parlamentarizma

Šef poslaničke grupe "Za evropsku Srbiju" Nada Kolundžija ocenila je danas da je godina na izmaku bila najuspešnija u istoriji srpskog parlamentarizma, ali i na polju evropskih integracija jer su građani naše zemlje tokom 2009. postali građani Evrope.

"Smatram da je ovo, bez obzira na mnoge probleme koje još uvek imamo i koje treba da rešavamo, bila jedna od uspešnjijih godina", rekla je Kolundžija.

Ona je navela da je 2009. bila najuspešnija godina kada >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << je u pitanju rad najvišeg zakonodavnog tela, ne samo zbog činjenice da je usvojen veliki broj zakona, već i zbog toga što su u znatnoj meri promenjena pravila procedure i atmosfera u parlamentu.

"Parlament je u ovoj godini poprimio onu fizionomiju za koju mi mislimo da je treba graditi, kako bi ličio na evropski parlament", istakla je Kolundžija, koja je kao najznačajnije usvojene zakone istkla one u oblasti pravosuđa, vojske, izgradnje, ekologije, poljoprivrede, kao i sve one koji su Srbiju doveli na "belu" šengen listu.

Šef poslanika "Za evropsku Srbiju" je ocenila da je najvažnije u ovoj godini to što je Srbija "najbezbolnije moguće" prošla kroz ekonomsku krizu.

"Smatram da su merama Vlade Srbije građani kroz ekonomsku krizu prošli bez dramatičih potresa i u odnosu na druge zemje u okruženju sa mnogo manje posledica", rekla je ona.

Kolundžija je kao jedan od najvećih uspeha vlasti u Srbiji istakla viznu liberalizaciju, odmrzavanje Prelaznog trgovinskog sporazuma, kao i podnošenje zahteva za članstvo u EU.

Prema njenim rečima, važno je i to što je u ovoj godini pitanje Kosova i Metohije pred Međunarodni sud pravde u Hagu "došlo kao najvažnije pitanje u poslednjih 30 godina", što je, kako je navela, takođe jedan od značajnijih uspeha, jer je to pitanje prešlo na polje međunarodnog prava.

Kolundžija je ocenila da je Srbija u ovoj godini bila stabilna. Ona je istakla da sve ocene međunarodnih institucija govore u prilog tome, počev od izveštaja tužioca za ratne zločine suda u Hagu, koji je bio najpovoljniji do sada, do činjenice da je Evropska komisija za borbu protiv korupcije i organizovanog kriminala po prvi put ove godine ukinula monitoring nad Srbijom, što znači da je priznala da je naša zemlja napravila ogroman iskorak u toj borbi.

Ona je ukazala da u sledećoj godini očekuje nastavak ubrzanog puta ka EU, ratifikaciju Sporazuma o pridruživanju i stabilizaciji, nastavak reformi, efikasnije pravosuđe, završetak reforme vojske i njenu profesionalizaciju.

"Očekujem i intenzivnu zakonodavnu aktivnost, jer ćemo ući u sledeću fazu pridruživanja EU. To znači da će pred parlamentom biti mnogo posla", zaključila je šef poslaničke grupe "Za evropsku Srbiju".

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.