Izvor: B92, 31.Dec.2008, 18:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Koliko troši republički parlament

Beograd -- Skupština Srbije je zbog izbora radila samo pola godine, a potrošila je se skoro milijardu i po dinara. Naredne godine i poslanike očekuje stezanje kaiša.

Parlament je za 2009 godinu dobio manji budžet, tako da poslanici ne mogu da računaju na povećanje plata u narednoj godini. Predsedica Skupštine Slavica Đukić-Dejanović ne misli da su poslanci bili toliko loši i na kraju godine dala im je trojku.

Kletve, čupanje za kosu, ucene i česte blokade >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << rada obeležile su rad ovog saziva parlamenta.

Važni zakoni usvajani su u poslednjem trenutku.

Predsednica parlamenta Slavica Đukić-Dejanovic u uspehe ubraja to što su neophodni zakoni, poput produženja važnosti starih pasoša i budžet, iako u poslednjem trenutku, ipak usvojeni.

"Ne bih mogla da dam preterano pozitivnu ocenu. Više zbog atmosfere, zbog načina rada, zbog određenih incidentnih situacija koje su se dogodile, a koje ne idu ni na čast, ni na ugled Skupštini, dostojanstvu Skupštine, ali u principu najveći broj poslanika ipak radi korektno svoj posao i naravno da ne bih mogla da dam negativnu ocenu, to je neka osrednja ocena", kaže predsednica parlamenta.

Vlađuca većina, misli da ovaj saziv nije bio tako loš. Osim budžeta usvojeno je 46 akata, od kojih je polovina ratifikacija raznih sporazuma.

"Po učinku, ovaj parlament u ovom sazivu nema toliko loš rezultat koliko se može zaključiti na osnovu atmosfere u samom parlamentu", ocenjuje šefica poslaničke grupe Za evropsku Srbiju, Nada Kolundžija.

Opozcija ne misli da je to impresivan učinak.

"Mislim da je ovo jedan od najgorih saziva, ako ne i najgori saziv, da je pokazao apsolutnu nesposobnost, neslogu unutar vladajuće koalicije", smatra šef poslanika radikala, Dragan Todorović.

Od dve milijarde dinara koliko su prošle godine dobili iz budžeta,Skupština je potrošila oko milijardu i po dinara.

To ne znaci da su poslanici bili štedljivi već da je zbog izbora Skupština radila svega pola godine, kaže Veljko Odalović, sekretar Skupštine.

"Preko 700 miliona ukupno će biti troškovi na poziciji gde su poslanici i sve ono što ide - plate poslanika , paušali, troškovi, dnevnice, putovanja, dolazak na sednice i sve obaveze koje to prate, a što se tiče stručnih službi, one su negde preko 600 miliona", objašnjava on.

Bužetom za 2009. godinu za Skupštinu su za 400 milona dinara smanjena sredstva, tako da će i poslanici morati da štede, upozorava Odalović.

"Nikakvi novi troškovi, nikakvi veći troškovi, niti plate poslanika. Jednostavno plate poslanika su već pune četiri godine na istom nivou", kaže on.

Poslanici su trenutno na odmoru. U poslaničke klupe vratiće se 12. janura kako bi usvojili zakone koje treba da omoguće realziaciju budžeta.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.