Koliko su opasni zahtevi za federalizaciju Srbije

Izvor: Politika, 26.Mar.2012, 23:31   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Koliko su opasni zahtevi za federalizaciju Srbije

Đorđe Vukadinović: Ne potcenjivati ideju republika Vojvodina

Novi Sad – Iako inicijativa za formiranje savezne republike Srbije,čije članice bi bile Republika Srbija i republika Vojvodina,potiče od malih stranaka i nevladinih organizacija autonomaške provinijencije, ona ne sme biti zanemarena, kazao jeza „Politiku” politički analitičar Đorđe Vukadinović. Pitanje je da li bi na te, uglavnom, marginalne stranke neko obratio pažnju da nije u toku predizborna >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << kampanja, naglasioje on.

Aleksandra Jerkov, portparol Lige socijaldemokrata Vojvodine, kazala je za Betu da njena stranka neće učestvovati na Četvrtoj vojvođanskoj konvenciji. Ona dodaje da se postavlja pitanje koliki je politički kapacitet tih stranaka koje predlažu federalni koncept uređenja države i kako misle da ga sprovedu u delo. „U svakom slučaju, važnije je koji će nivo nadležnosti imati Vojvodina od toga kako će se to formalno zvati”, kazala je portparolka LSV-a.

Savez vojvođanskih Mađara i LDP će prisustvovati ovom skupu zakazanom za 1. april. Ištvan Pastor, predsednik SVM-a, je rekao da će učestvovati na toj konvenciji, kao što su učestvovali i na prethodne dve i ocenio da će se na tom skupu naći „preostali borci za vojvođansku autonomiju”.

„Možda autonomija može da da više funkcionalnosti za Vojvodinu nego neki federalni model. Ali, hajde da razgovaramo o tome”, naglasio je Dušan Mijić, potpredsednik LDP-a.On je najavio da će LDP u statusu gosta prisustvovati Četvrtoj vojvođanskoj konvenciji, prenosi Beta.

„Cela priča o republici Vojvodina ima dva aspekta. Prvi je unutrašnji politički, ili čak politikantski, gde se te male autonomaške stranke, pojedinci i organizacije bore za mesto pod suncem i traže prostor u odnosu na LSV Nenada Čanka i neke druge već etablirane snage na pokrajinskoj autonomaškoj sceni. Zbog toga oni pokušavaju da radikalizmom skrenu pažnju na sebe, da budu veći autonomaši od Čanka. Ali ne sme se zanemariti drugi aspekt, odnosno prenebregnuti mogućnost da neko sad zbog izbora i delikatnog političkog trenutka u kojem se Srbija nalazi pokušava takvim stavovima da stvori utisak da postoji neka državna i ustavnopravna kriza u zemlji, da neko tu njihovu ambiciju koristi za destabilizaciju političkih prilika u pokrajini i Srbiji”, rekao je Đorđe Vukadinović.

Urednik lista „Nova srpska politička misao” je dodaoda postoji vrlo mali procenat ljudi u Vojvodini koji su zbog izmanipulisanosti ili lične i materijalne frustracije spremni da podrže takve ideje. Dakle, u pitanju su marginalni stavovi, ali ih ne treba precenjivati ni potcenjivati.

Jedan od organizatora Četvrte vojvođanske konvencije predsednik Vojvođanskog kluba Đorđe Subotić demantuje da oni zagovaraju separatizam.On je rekaoda se samo zalažu za ravnopravan status Vojvodine i Srbije, za zaustavljanje ekonomskog propadanja pokrajine, i za to da ona dobije zakonodavnu, izvršnu i sudsku vlast.

Među potpisnicima „Deklaracije o osnovama demokratskog ujedinjenja Vojvodine i Srbije”, u kojoj se navodi da su oni „legitimni predstavnici izvorne demokratske Vojvodine” neće biti novosadski Centar za regionalizam potvrdio je za „Politiku” direktor tog centra Aleksandar Popov.

„Mi se nismo priključili jer je naš koncept Srbija kao država regiona, decentralizovana država, u kojoj bi Vojvodina imala visok nivo izvornih ovlašćenja garantovanih ustavom. Da bi neki koncept zaživeo mora se stvarati javni ambijent, ali iza njega mora stajati i relevantna politička snaga koja bi se u parlamentu izborila za taj koncept”, dodao jeAleksandar Popov.

A. Popović

objavljeno: 27.03.2012

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.