Koliko su bogati srpski funkcioneri

Izvor: Politika, 10.Jun.2010, 23:06   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Koliko su bogati srpski funkcioneri

Najduži spisak imovine priložio Velimir Ilić, Vuk Jeremić i Svetozar Čiplić prijavili samo automobile

Objavljivanje imovinskih karata oko 700 državnih funkcionera na sajtu Agencije za borbu protiv korupcije izazvalo je juče toliko interesovanje građana da je tokom čitavog prepodneva bilo praktično nemoguće pristupiti tom sajtu. Imovinu je prijavilo oko 14.800 osoba, a na listi na sajtu agencije su, između ostalog, podaci o tome šta u vlasništvu imaju predsednik Srbije, >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << premijer i članovi vlade, poslanici, gradonačelnici, predsednici opština…

Podaci su svima su dostupni na adresi www.korupcija.gov.rs (za sada samo u ćiriličnoj verziji). U Agenciji za borbu protiv korupcije kažu da i građani koji imaju dokaze o tome da neki funkcioner poseduje i nešto više od onoga što je naveo mogu da podnesu prijavu koju će agencija proveriti. Tvrdnje građana moraju biti potkrepljene dokazima, a uz to se mora znati i da nisu svi podaci koje su funkcioneri naveli u svojim prijavama objavljeni na sajtu.

Za početak, ukoliko se funkcioner sa tim nije saglasio na sajtu nije objavljena imovina koja zvanično nije u njegovom nego u vlasništvu supružnika ili maloletnog deteta. Takođe nisu objavljeni ni prihodi koji ne potiču iz budžeta, recimo ako neko od njih prima platu u privatnoj firmi (mada je funkcioner podatke o tome morao da dostavi agenciji), kao ni iznosi deviznih ili dinarskih štednih uloga u domaćim ili stranim bankama.

Podaci koji se mogu naći na sajtu odnose se, dakle, na plate funkcionera, nepokretnosti (za koje nije navedeno ni da li su u zemlji ili inostranstvu već samo kvadratura), automobile, akcije, da li imaju ušteđevinu u banci i da li im je dodeljen na korišćenje državni stan. Stanovi na korišćenje dodeljuju se poslanicima ili ministrima iz unutrašnjosti, pa tako recimo, ministar bez portfelja Sulejman Ugljanin koristi stan od 165 kvadratnih metara, a ministar za Kosovo i Metohiju Goran Bogdanović od 145 kvadrata.

Najduži spisak imovine, sudeći prema trenutno dostupnim podacima (još nisu uneti svi), podneo je poslanik i predsednik Nove Srbije Velimir Ilić koji je naveo da prima platu i paušal u skupštini (u ukupnom iznosu od 110.000 dinara), ima u vlasništvu četiri kuće (od 60 do 450 kvadrata) i još jednu u izgradnji, poslovni prostor, bazen, nekoliko voćnjaka, pašnjak i drugo zemljište. Gotovo celokupna imovina je, kako je navedeno, nasleđena.

Podugačak spisak podneo je agenciji i gradonačelnik Jagodine i predsednik Jedinstvene Srbije Dragan Marković Palma koji, ipak, nije vlasnik i džipa kojim se svakodnevno vozi.

Poslanik Demokratske stranke Aleksandar Vlahović svakako je jedan do najbogatijih funkcionera. On je naveo da je sem šest stanova i apartmana (od 32 do 163 kvadrata) ima i akcije čak 11 firmi, od kojih, recimo, one „Eki-investment d.o.o.” vrede 100.000 evra. Vlahović ima i akcije u Agrobanci, AIK banci, Privrednoj banci, Dugi, Baniniju, Univerzalbanci, Energoprojektu, Progresu, i ušteđevinu u banci.

Istovremeno, neki od ministara, po onome što je objavljeno, ne poseduju gotovo ništa. Ministar spoljnih poslova Vuk Jeremić, sem automobila „suzuki svift” iz 2003. godine, nema ni nekretnina, ni akcija, ni ušteđevine u banci. Slično je i sa ministrom za ljudska i manjinska prava Svetozarom Čiplićem koji je prijavio samo „hjundai matriks” iz 2005. godine.

Agencija za borbu protiv korupcije, inače, neće, niti je za to ovlašćena, proveravati poreklo imovine, ali će svakako utvrđivati da li su podnete imovinske karte tačne. Osim po prijavama građana, to će raditi i po sopstvenom planu koji predviđa „proveru po grupama”, pa će se tako „u paketu” proveravati, na primer, ministri ili poslanici...

G. Novaković

objavljeno: 11.06.2010.

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.