Koliko roditelji danas provode vremena sa decom

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 24.Jun.2017, 20:09   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Koliko roditelji danas provode vremena sa decom

Roditelji danas provode dvostruko više vremena s decom nego 1965. godine, pokazalo je istraživanje...

Današnji roditelji, uprkos prezaposlenosti i brzom tempu života, provode više vremena sa svojom decom nego što su to činili roditelji pre 50 godina.

Majke su 1965. provodile u proseku 54 minute dnevno u različitim aktivnostima oko dece, poput kupanja, menjanja pelena, hranjenja, odevanja, igranja i pomaganja oko domaćeg.

Majke u 2012. udvostručile >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << su minutažu provodeći s decom u proseku 104 minute dnevno. Ovo je rezultat višegodišnje studije koju su sproveli naučnici na američkom University of California, a u koju je bilo uključeno više od 100.000 roditelja u Kanadi, Velikoj Britaniji, SAD-u, Danskoj, Francuskoj, Nemačkoj, Italiji, Španiji i Sloveniji. Roditelji su, prema uputstvima istraživača, morali voditi dnevnik u kome su pratili svoje dnevne aktivnosti oko dece.

Tako je studija pokazala da su očevi sredinom 60-ih godina prošlog veka porodici kvalitetno posvećivali dnevno oko 16 minuta, dok se 2012. to vreme povećalo na 59 minuta. Istraživanje je dalje pokazalo da i nivo obrazovanja utiče na količinu vremena provedenog s decom. Naime, kad je istraživački tim uporedio podatke, otkrili su da majke koje su završile fakultet provode svaki dan dva sata s decom, a majke s nižim stepenom obrazovanja sat i po. Sličan uzorak primećen je i kod očeva. Oni sa diplomom provode 74 minute na dan sa svojom decom, a manje obrazovani 50 minuta.

Ovaj fenomen naučnici objašnjavaju time da su roditelji danas puno angažovaniji u aktivnostima dece, školskim projektima i uopšteno rade više stvari zajedno s decom nego pre 50 godina. To im omogućuje da više vremena provode sa porodicom. U svakom slučaju, radi se o vrlo pozitivnom trendu.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.