Izvor: B92, 02.Jan.2006, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Koliko poslanika treba Srbiji

Beograd -- Stručnjaci tvrde da bi Skupština Srbije mogla da ima i 150 poslanika.

Skupština Srbije bez ikakvih problema može da broji i oko 150 poslanika, što bio građane Srbije duplo manje koštalo, a ta institucija bi bila znatno efikasnija, tvrde stručnjaci. Prestavnici vladajuće koalicije kažu da je 250 prava mera, a opozicija navodi da je jedini razlog za 100 predstavnika viška u tome što stranke tako udomljavaju svoje ljude.

U političkoj teoriji postoji >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << pravilo da se broj poslanika određuje po kubnom korenu broja registrovanih birača. Ako bi to bilo uzeto kao merilo, Srbija bi trebalo da ima 186 poslanika pošto ima nešto više od 6,5 miliona građana s pravom glasa. Analitičari navode da je Parlament glomazan, neefikasan i skup, a samo u 2005. nekim poslanicima je isplaćeno i po četiri milona dinara.

Dušan Pavlović iz Demokratske stranke smatra da bi Skupština trebalo da broji duplo manje poslanika. "S postojećom strukutrom stranaka, neposlušnim poslanicima, koji zloupotrebljavaju Parlament, s pravnim sistemom koji ne može da ih kazni, mislim da bi idealno bilo pola od sadašnjeg broja", kaže Pavlović.

Analičari navode i da predlozi Ustava koji su trenutno na razmatranju ne bi trebalo da definišu broj poslanika već da odrede samo na koliko se građana bira jedan predstavnik. Predsednik Skupštine Predrag Marković kaže da ne veruje analitičarima, a naročito sumnja u njihove matematičke sposobnosti. "Ima jedan meni simpatičan stručnjak, to je Vladimir Goati, koji je najviše o tome pisao, ali je meni interesantno to što on nije dobro izračunao. Da je sabrao, dobio bi podatak da je potrebno 226 poslanika koji su nepsoredno izabrani, a tome treba dodati zaštitu prava nacionalnih manjina. Po tom zakonu ulazi još 20 ili 30 poslanika, pa bi, prema tom konceptu, Skupština trebalo da ima oko 260 poslanika", kaže kaže Marković.

Predstavnici vladajuće kolacije ne misle da treba smanjivanji broj poslanika jer bi time građani bili uskraćeni za adekvatno predstavljanje. Dragoljub Kojičić iz Demokratske stranke Srbije kaže da postoji večitaa dilema između funkcionalnosti i reprezentativnosti. "Ja sam se borio za demokratiju, znači za reprezentativnost", kaže on.

Opozicija misli da bi skupština trebalo da ima najviše 150 poslanika, a odbijanje vlasti da razmiljša o smanjenju tumači njihovim apetitom. Meho Omerović iz Socijaldemokratske partije kaže da je reč o zadovoljenju ljudi u strankama, bilo poslaničkim mestima, bilo mestima u upravnim odborima. "Zato se velike stranke protive smanjenju poslanika", kaže on.

Holandija, na primer, u svom Donjem domu, ima oko 150 poslanika iako je veća od Srbije, a ima oko 225 poslanika. Belgija, koja ima oko 10 miliona stanovnika, ima 71 narodnog predstavnika.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.