Izvor: B92, 21.Dec.2005, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Koliko novaca "provozaju" poslanici

Beograd -- Među onima koji su najviše para dobili na ime putnih troškova, prednjače poslanici Srpske radikalne stranke.

Prema zvaničnim podacima sekretarijata Skupštine Srbije, pojedini poslanici su na ime putnih troškova tokom godine naplatili više od 2 miliona dinara, čime su, sa poslaničkim platama u skoro istom iznosu, do kraja novembra meseca iz blagajne republičkog parlamenta dobili više od 4 miliona dinara.

Prva tri mesta na spisku dobijenih para na >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << ime prevoza svojim autom na skupštinske sednice drže radikali. Prema zvaničnim podacima, jedan od njih, Dragoslav Milković iz Trgovišta naplatio je tim povodom više od dva miliona dinara. Milković ne osporava tu cifru, ali izjavu nije davao pošto mu to nisu dozvolile agresivne kolege iz stranke, uz komentar da novinari imaju i pametnija posla od uznemiravanja poštenih ljudi.

Jedan od visoko rangiranih trošadžija sa tog spiska je i Zvonimir Stević iz Gračanice, poslanik SPS-a, koji je novinare optužio da takve informacije objavljuju po zadatku nevladinih organizacija, te da su za to debelo plaćeni.

Stević: Urušili ste vojsku, urušili ste policiju, Crkvu. Sad vam je na redu da urušite najviše zakonodavno telo.

Novinar: Ako ste dobili skoro dva miliona dinara na ime putnih troškova to znači da ste prešli skoro 150.000 kilometara.

Stević: Možda sam i više prošao, jer sam i partijski funkcioner i deo tih sredstava izdvajam za partiju na terenu, vi znate da je tamo dole oko 120.000 Srba.

Novinar: A kada spavate ako toliko vozite?

Stević: Je l' to provokativno pitanje?

Novinar: Ako ste 150.000 kilometara prešli, kad stignete onda sve to?

Stević: A što ne pitate kako se rasprodaje državna imovina na Kosovu i Metohiji i kako ide privatizacija?

Pored Stevića, sličnu kilometražu naplatili su i poslanici SRS Nenad Mitrović iz Bujanovca i Dragutin Perić iz Prištine. Ipak, Stević je iz blagajne dobio i dodatnih više od 50.000 dinara na ime troškova prenoćišta u Beogradu.

Kada je reč o naplati prenoćišta, sume se kreću od 18.000 za poslanika DSS-a Zorana Tanasijevića iz Ljiga, do skoro 180.000 koliko je naplatio radikal Ljubomir Kragović iz Kosovske Mitrovice. Kragović je, takođe, i na listi onih koji su naplatili i troškove sopstvenog prevoza - u njegovom slučaju reč je o oko 1.700.000 dinara.

Među onima koji su naplatili prenoćište je i Nikola Novaković iz stranke G17 plus - u pitanju je suma od 120.000 dinara: "Ja koristim prenoćište u hotelu Splendid u Beogradu iz više razloga. Prvi je taj što je najbliži. Drugi stvar, koristim samo onda kad ne vozim, jer svaki dan idem kući, jer je Novi Sad na sat vremena daleko, ali led, magla kiša... i jednom nedeljno kada je poslanički klub."

Kada je reč o dnevnicama za službeni put u zemlji, najviše su ih naplatili poslanici Srpskog demokratskog pokreta obnove. Među njima je i potpredsednik Skupštine Vojislav Mihailović. On, za razliku od svojih prethodnika, podatak da je na ime dnevnica dobio više od 250.000 dinara odbacuje kao namernu laž: "Ja sam po primanjima i troškovima verovatno među poslednjima u parlamentu. Ni jedno službeno putovanje o trošku parlamenta nisam imao. Računajte broj dana koji sam bio u Skupštini, kao da valja da budem kažnjen što sam radio sve te dane."

Osim što ne vide ništa neobično u tome da na ime troškova putovanja iz mesta u okolini Vranja, udaljenom oko 400 kilometara od Beograda, za 11 meseci naplate i po dva miliona dinara za putne troškove, navedene poslanike više brine činjenica što i drugi nisu imenovani, a i oni troše. Tvrdnje o selektivno urađenom spisku demantovao je sekretar Skupštine Marko Danilović, naglašavajući da je reč o zvaničnim spiskovima nadležne skupštinske službe.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.