Izvor: B92, 17.Nov.2003, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Koliko nas košta neuspeh izbora

Beograd -- Osim političkih, postavlja se i pitanje ekonomskih posledica neuspeha predsedničkih izbora. Prvi test biće već u utorak, na sastanku predstavnika Vlade Srbije s donatorima u Briselu. Ekonomista Miroslav Prokopijević ne veruje da će rezultat predsedničkih izbora negativno uticati na taj sastanak, ali kaže da su posledice po građane loše. "I one dolaze nekako na naš, ionako dosta rđav, politički i ekonmski položaj. One neće, naravno, ništa fundamentalno sada da promene, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << jer ovo su već treći neuspeli predsednički izbori, ali ono što će nesumnjivo učiniti je da će, možda, nekom retkom ko razmišlja o ulaganju ovde, dati signal da sačeka da vidi kakav će biti dalji rasplet", rekao je Prokopijević.

Boris Begović iz Centra za liberalno-demokratske studije još je oštriji u oceni. On smatra da je suštinski gubitak, i to ne samo ovih izbora, velika politička nestabilnost koja će, prema njegovim procenama, trajati i posle parlamentarnih izbora. "To su te političke nestabilnosti, i to je usredsređenost ogromne energije za rešavanje tih nestabilnosti, umesto da se ta ista energija koristi za suštinsku privrednu, institucionalnu reformu, koja će omogućiti da ova zemlja počne da beleži više investicije, da više privatnih investitora ulažu u svoje pogone u ovoj zemlji, bez obzira da li su ti investitori domaći ili strani, pa da se na taj način generiše novi privredni rast na zdravim osnovama", rekao je Begović.

Miroslav Prokopijević smatra da će parlamentarni izbori u decembru stabilizovati političku i ekonomsku situaciju i ističe da će ključni signal investitorima biti ekonomska politika nove vlade koja mora biti otvorena prema investicijama i evropskim integracijama. Boris Begović kaže da će parlamentarni izbori i formiranje nove vlade još više prolongirati strana ulaganja u Srbiju. "Ukoliko nova vlada bude privržena reformi i ukoliko bude pokrenula i promenila neke stvari, onda, uz određena kašnjenja, možemo očekivati i investiranje u ovu zemlju", kaže Begović. "Drugim rečima, kada se zadovolje preduslovi koji će stvoriti jedan stabilan, podsticajni okvir za investiranje u ovoj zemlji, tada ćemo imati investicije. Ja znam da ovo zvuči malo kao tautologija, međutim poenta je u tome da bez zadovoljenja određenih preduslova nema ni investiranja. Kapital je plašljiva životinja i niko od nas ne može da ga načini hrabrim", rekao je Begović.Begovićev kolega Miroslav Prokopijević naglašava da je najvažnije da u predstojećem periodu budu stabilizovane institucije. "Jer se bojim da su one preterano oslabljene na neki način, i da je prethodna ekipa podlegla jednoj iluziji da je bolje da ona ima više lične ili partijske moći, a da ustanove budu slabije. To je stvar koja nam se već jednom obila o glavu, i ovaj veliki uspon radikala je isto rezultat toga. Prema tome, ja očekujem da će ključna stvar, ako treba da se popravlja, biti popravljana u tom pravcu", rekao je Prokopijević.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.