Koliko košta partijska knjižica u Srbiji

Izvor: Politika, 15.Apr.2009, 23:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Koliko košta partijska knjižica u Srbiji

Najniža članarina je u DSS-u 50 dinara, a najviša u G17 plus 12.000 dinara. – Državni funkcioneri iz DS-a izdvajaju pet odsto, a iz SPS-a 10 odsto u partijsku kasu

Partijska knjižica u nekoj od stranaka u Srbiji košta od 50 dinara godišnje, toliko je u DSS-u, pa do 12.000 dinara koliko izdvaja Mlađan Dinkić kao šef G17 plus. Iako političke stranke redovno sakupljaju članarinu, priznaju da je njen udeo u partijskim kasama simboličan.

Iznos zavisi od toga >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << da li član ima sopstvena primanja ili ne, ali i od toga koje mesto u stranačkoj hijerarhiji zauzima. Članovima koji nisu izmirili ovu obavezu, pojedine partije, poput Demokratske stranke ili Srpske radikalne stranke, uskraćuju pravo da budu kandidovani na funkcije u partiji ili državi, ali im nijedna od njih ne oduzima člansku kartu.

Drugi režim važi za članove stranke koji zahvaljujući njoj obavljaju neku od važnih državnih funkcija – poslaničku, ministarsku ili su direktori javnih preduzeća, predsednici opština, gradonačelnici. Oni plaćaju takozvani partijski porez, odnosno dužni su da deo svojih zarada uplate na račun stranke.

Zaposleni članovi Demokratske stranke platiće za 2009. godinu članarinu 300 dinara, a nezaposleni, studenti, đaci i penzioneri po 100 dinara. Ukoliko to ne učine do 31. maja, neće biti isključeni iz stranke, ali neće moći da biraju i da budu birani na stranačke i državne funkcije. Prema rečima Marka Đurišića, predsednika Izvršnog odbora DS-a, prošle godine članarinu je platila polovina od 164.881 člana koliko ih ima u ovoj stranci. Za razliku od „običnih” članova, oni koji su izabrani i postavljeni na državne funkcije kao članovi DS-a na račun stranke uplaćuju po pet odsto od mesečnih primanja. Đurišić kaže da ova članarina jeste važan izvor prihoda za partiju bez obzira na to što je reč o mnogo manjoj sumi od one koju parlamentarne stranke dobijaju iz budžeta ili od sredstava koja prikupe u izbornoj kampanji.

Manje od demokrata plaćaju radikali – 80 dinara godišnje, ali kao i u DS-u, oni koji ne plate ne mogu da biraju i da budu kandidati za javne funkcije. Gordana Pop-Lazić, potpredsednik SRS-a, navodi da poslanici nisu dužni da plaćaju više od ostalih članova. Procenat članstva koji plaća naknadu razlikuje se od godine do godine, ali je, kaže ona, veliki bez obzira na to što nemali broj članova promeni adresu, a to ne prijavi stranci. Pop-Lazićeva objašnjava da članarina ima pre svega simboličan karakter, jer „svake godine posetimo članove da vidimo da li i dalje podržavaju program stranke”.

Oni koji imaju člansku kartu Socijalističke partije Srbije godišnje treba da plate 360 dinara, ako su nezaposleni ili penzioneri, odnosno 720 dinara ako imaju prosečna primanja, dok je za one sa višim zaradama članarina 1.080 dinara godišnje. Poslanicima, ministrima i drugim postavljenim i imenovanim državnim funkcionerima koji su članovi SPS-a mesečno se od plate odbija 10 odsto u korist stranke. Branko Ružić, predsednik Izvršnog odbora socijalista, kaže da najveći deo članstva, a procenjuje da ih ima između 95.000 i 115.000, plaća članarinu. „Naravno da to nije najvažniji izvor prihoda, ali je njen značaj simboličan, kao način identifikacije sa strankom i koja nekima pomaže da na osnovu struke budu na nekim funkcijama”, navodi Ružić.

Članovi G17 plus, kojih prema podacima od prošlog meseca ima 76.326, ne plaćaju obaveznu članarinu, već je ona dobrovoljna i iznosi 600 dinara godišnje. Stranački funkcioneri, shodno rangu u partijskoj piramidi, plaćaju godišnje od 800 dinara, koliko izdvajaju predsednici mesnih odbora, do 12.000 koliko treba da plati predsednik stranke. Potpredsednici izdvajaju 9.000 dinara, članovi Predsedništva po 6.000, članovi Izvršnog odbora 3.600, članovi opštinskih odbora i odbornici u skupštinama gradova i opština po 1.200 dinara godišnje. Da li i koliko, osim ovih priloga, izdvajaju državni funkcioneri iz G17 plus, nismo uspeli da saznamo.

U Demokratskoj stranci Srbije članarina, takođe, zavisi od mesta u partijskoj strukturi i kreće se od 50 do 10.000 dinara godišnje. Primera radi, jedan od poslanika ove stranke rekao nam je da su njegove mesečne obaveze 800 dinara.

A. Marinković

[objavljeno: 16/04/2009]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.