Kolevke pred vratima

Izvor: S media, 13.Avg.2010, 00:14   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kolevke pred vratima

Pronađeno novorođenče ispred restorana u Banji Koviljači. Dete zbrinuo Centar. Ovakvi slučajevi nisu tako retki

U Banji Koviljači, kod restorana “Tri česme”, jedna meštanka pronašla je u četvrtak ujutru tek novorođenu bebu, potvrdio je za naš list Zoran Ljubinković, direktor Centra za socijalni rad u Loznici. Porodilja je, po svoj prilici, bebu rođenu van bolnice ostavila, iz samo njoj znanih razloga, kod restorana “Tri česme”. Dete je, kako kaže Ljubinković >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << pošto je meštanka obavestila policiju odmah preuzela ekipa Zdravstvenog centra “Dr Milenko Marin” u Loznici.

Prema Ljubinkovićevim rečima, posle zdravstvenog pregleda, beba će biti u nadležnosti Centra za socijalni rad koji će ga proslediti nekoj od porodica za staranje.

MATERINSKI DOM

Kroz Materinski dom u Zvečanskoj ulici u Beogradu godišnje prođe najmanje dvadesetak žena. Ne mogu se, međutim, uvrstiti ni u jedan šablon. Neke su iz Beograda, druge iz sela u unutrašnjosti Srbije, skoro 40 odsto ih je maloletno, ali ima i onih koji su već u “dobrim” godinama i sa više dece. Nisu retki primeri ni u kojima su majke žrtve trafikinga, zlostavljanja, porodičnog nasilja, a većini su najbliži okrenuli leđa.

- Prema prvim informacijama, beba je u solidnom stanju pa ćemo je zbrinuti baš kod onih porodica koje imaju iskustva u zbrinjavanju tek novorođene dece, kaže Ljubinković. - Sreća je da je dete živo i zdravo, a sve ostalo je naša briga.

Ovakvi slučajevi, na žalost nisu tako retki. Samo u beogradskom prihvatilištu u Zvečanskoj ulici mesečno boravi oko 15 mališana među kojima najstariji ima tri godine.

- Retko se dešava da neko ostavi dete na ulici ili pragu neke institucije, a da su mu roditelji nepoznati. Takvi slučajevi se dogode možda jednom u godini - priča Mila Vučković, socijalni radnik u Materinskom domu u Zvečanskoj. - Poslednji put kada je nepoznata majka kod nas ostavila dete zabeležen je lane, ali se ipak, vratila. Češće se, međutim, dešava da majke napuštaju svoju decu u bolnicama nakon porođaja, da ih donesu kod nas u Zvečansku ili ih daju nekome u Centru za socijalni rad.

Tada posežu za sličnim izgovorima - “nemam kome da ga dam”, “bolesna sam i nemoćna za brigu o detetu”, “zbog bebe sam izbačena na ulicu”...

- Mi im uvek savetujemo da ostanu u Materinskom domu sa svojim detetom jer je to mesto gde imaju vremena da dobro razmisle, da se saberu i naprave procenu svoje životne situacije i poteškoća, a potom donesu odgovorniju odluku bez obzira da li će dete ostaviti u ustanovi ili će ga zadržati - poručuje Mila Vučković i dodaje da u Materinskom domu ni jednu majku ni dete neće ostaviti na cedilu.

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.