Koje su tekovine 5. oktobra

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 04.Okt.2016, 11:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Koje su tekovine 5. oktobra

Sutra se navršava 16 godina od Petooktobarskih promena kada je srušen režim Slobodana Miloševića. Ministarka Zorana Mihajlović smatra da su mnoge šanse propuštene od tada, lider LSV Nenad Čanak kaže da je tragedija što je izostala lustracija posle 5. oktobra, dok funkcioner SVM Balint Pastor kaže da je evropski put Srbije najveći uspeh tadašnjih promena. 

Mihajlović: Mnoge šanse propuštene od 5. oktobra

Ministarka građevinarstva, saobraćaja >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << i infrastrukture Zorana Mihajlović ocenila je danas da su mnoge šanse propuštene u Srbiji od 5. oktobra 2000. godine, kada je srušen režim Slobodana Miloševića.

Obraćajući se novinarima u Vladi Srbije, ministarka je ocenila da je od tog datuma, mnogo više stvari moglo biti urađeno u Srbiji.

"Žao mi je što su mnoge šanse propuštene od 5. oktobra 2000. godine do 2012-2013. godine, pa danas radimo ono što neko nije uradio tokom prethodnih godina", kazala je Mihajlović nakon prijema učenika koji su predstavljali Srbiju na međunarodnom takmičenju "Šta znaš o saobraćaju" u Češkoj.

Ministarka je kazala da je za nju 5. oktobar "dan kao i svaki drugi" ali je i dodala da "svi znaju" da je 5. oktobra 2000. godine bila na protestima ispred Savezne skupštine protiv tadašnjeg predsednika Jugoslavije Slobodana Miloševića.

Čanak: Bez 6. oktobra, bez lustracije bilo je nerealno očekivati bilo kakve trajne promene

Predsednik Lige socijaldemokrata Vojvodine Nenad Čanak ocenio je danas da je 5. oktobar 2000. bio veliki dan i dan odbrane izbornih rezultata posle koga je izostala lustracija odgovornih za sve što se dešavalo u zemlji '90-tih godina 20. veka.

"Ono što je tragedija je to što, dok vi i ja razgovaramo, vidim u skupštinskoj sali Šešelja dr Vojislava koji nastavlja sa mržnjom koju je sejao čitavih '90-tih godina prošlog veka", rekao je Čanak agenciji Beta.

On je naveo da su bez lustracije bila nerealna očekivanja o bilo kakvim trajnim promenama.

"Jednostavno, bez 6. oktobra, bez lustracije, bez isključivanja iz javnog života onih koji su zemlju uveli u sve užase građanskog rata, pokolja, genocida, raseljavanja, bilo je nerealno očekivati bilo kakve trajne promene", rekao je Čanak.

Govoreći o narednom periodu koji očekuje Srbiju u kontekstu petooktobarskih promena 2000, Čanak je naglasio značaj održavanja predsedničkih izbora sledeće godine.

"Mislim da ćemo imati oštru političku borbu", rekao je Čanak i dodao da funkcija predsednika Srbije u izvršnom smislu ima mali, a u simboličkom veliki značaj.

Prema njegovim rečima predsednički izbori pokazaće kojim putem će Srbija ići u narednom periodu.

"Svi koji imaju topla osećanja prema ovoj zemlji moraju da se najhitnije uozbilje i da pronađu put i izlaz iz svega ovoga", rekao je Čanak.

Pastor: Srbija na evropskom putu - najvažnija tekovina 5. oktobra

Funkcioner Saveza vojvođanskih Mađara i poslanik u Skupštini Srbije Balint Pastor ocenio je danas da je najvažnija tekovina 5. oktobra 2000. godine to što je Srbija ostala na evropskom putu.

"Svi smo mi tada očekivali više ali je pitanje šta je i koliko bilo realno i mislim da je najvažnije što je Srbija ostala na evropskom putu", rekao je Pastor agenciji Beta.

On je dodao da se to ne odnosi samo na proces pristupanja Srbije Evropskoj uniji nego i na harmonizaciju domaćeg pravnog sistema sa tekovinama EU.

Pastor je rekao i da je u prethodnih 16 godina bilo mnogo toga što je propušteno i da sada postoji tolika istorijska distanca da je neozbiljno gledati unazad.

"Treba gledati unapred i učiniti sve da Srbija postane moderna država koja će biti punopravna članica EU", rekao je Pastor.

Sutra se navršava 16 godina od velikih demonstracija u Beogradu kojima je 5. oktobra 2000. okončana vladavina Slobodana Miloševića.

Jovanović: Završiti posao koji je započet 5.oktobra

Predsednik Liberalno demokratske partije (LDP) Čedomir Jovanović izjavio je danas da je posle 5. oktobra puno toga urađeno, ali da posao koji je tada počet, još nije završen.

On je agenciji Beta rekao i da se puno energije troši u nastajanju da se ospori značaj 5. oktobra i da zbog toga oseća obavezu da u svakom trenutku svog rada zajedno sa LDP-om bude ne čuvar vrednosti iz te 2000. godine, nego "ledolomac" u poslu koji je započeta, a nije završen.

"To je posao za generacije. Mi smo tada izašli na ulice motivisani borbom za slobodu, želeli smo da živimo u jednoj demokratskoj evropskoj Srbiji. Puno toga dobrog je urađeno i to se ne sme marginalizovati. Naravno da problemi koji su ostali otvoreni su u međuvremenu evoluirali i još jasnije ukazali na slabosti našeg društva", ocenio je on.

Jovanović je kazao i da je važno da oni koji su tada bili "naši protivnici danas su naši istomišljenici jer makar deklarativno govorimo o istim ciljevim i svi zajedno imamo obavezu da tu politiku realizuju".

Živković: Manekeni 5. oktobra snose krivicu za propuštene šanse

Predsednik Nove stranke Zoran Živković ocenio je danas da je posle 5. oktobra 2000. godine propuštena šansa za stvaranje moderne i evropske države, navodeći da krivicu za to snose i "manekeni 5. oktobra".

"Danas je situacija loša jer je mnogo propušteno krivicom onih koje zovem manekenima 5. oktobra i koji su tada bili ko zna gde, a onda su spletom nesrećnih okolnosti postali deo vlasti 2004, 2005, 2006. godine", rekao je Živković agenciji Beta.

Živković je dodao da su oni koji su bili na vlasti od 2004. do 2006. godine, "vratili točak istorije unazad" i "vratili na političku scenu i neke od likova iz devedesetih godina, koji su tada bili mali miševi Slobodana Miloševića".

"Oni i danas vode Srbiju na način koji je licemerno drugačiji od načina na koji je to radio Milošević, ali, po karakteru, moralno i po tome kuda vodi, taj način ne odstupa mnogo od onoga što je Milošević činio tokom devedesetih", ocenio je lider Nove stranke.

Živković, koji je u vreme 5. oktobra bio funkcioner Demokratske stranke, rekao je da postoji i njegova lična krivica što ciljevi 5. oktobra nisu brže ostvareni.

"Krivica je moja i Zorana Đinđića, koji nas je predvodio, što nismo bili dosledniji u sprovođenju revolucije", kazao je Živković, napomenuvši da se to ne odnosi na hapšenja, već na "sprovođenje revolucije diskontinuiteta sa prethodnom vlašću".

Po njegovim rečima, ta "revolucija" je podrazumevala uvođenje lustracije i kažnjavanje "svih čije su ruke bile krvave, a obraz prljav", i zabranu njihovog političkog delovanja.

"Možda smo mogli odmah da ostvarimo taj cilj uz neke žrtve, ali je kod nas u DOS-u prevladalo mišljenje da je to trebalo uraditi na drugi način, i ja to vidim kao svoju krivicu", dodao je Živković.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Mihajlović: Neosnovane priče da ću biti kandidat za predsednika Srbije

Izvor: RTS, 04.Okt.2016

Funkcionerka Srpske napredne stranke Zorana Mihajlović izjavila je da ta stranka još nije imenovala kandidata za predsednika Srbije i da su neosnovane priče da se ona pominje kao budući kandidat. Napominje da je od 2000. godine moglo mnogo više da se uradi i da su mnoge šanse propuštene. ...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.