Kohout: Podrška kandidaturi Srbije

Izvor: B92, Tanjug, 20.Jan.2010, 16:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kohout: Podrška kandidaturi Srbije

Beograd -- Češka će podržati prihvatanje kandidature Srbije za članstvo u EU, izjavio je ministar inostranih poslova Češke Jan Kohout.

Kohout je, u izjavi novinarima posle razgovora sa Jeremićem, najavio da će uskoro ministri spoljnih poslova EU razmatrati aplikaciju Srbije za članstvo. "Mogu da vas uverim da će pozicija Češke biti pozitivna", istakao je Kohout i dodao da je važno zadržati tempo integracija.

"Češka snažno podržava evropske integracije >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Srbije", izjavio je Kohout i podsetio da je Češka zagovarala brzu integraciju Srbije i zapadnog Balkana tokom predsedavanja EU u prvoj polovini 2008. godine.

"To ćemo nastaviti da činimo i dalje", rekao je Kohout i čestitao Srbiji zbog ukidanja viza, odmrzavanja Prelaznog trgovinskog sporazuma i pozitivnog izveštaja Evropske komisije o napretku na putu ka EU.

Kohout je rekao da je zbog ekonomske i finansijske krize, koja je pogodila svet prošle godine, znatno smanjena trgovinska razmena između dve zemlje.

"Znatan deo mojih razgovora u Beogradu biće posvećen povratku na saradnju kakva je bila pre krize, 2008. godine i kako da se unaprede ekonomski odnosi", poručio je Kohout.

On je istakao da je Češka zainteresovana za investicije u Srbiji, posebno u oblasti energetike i saobraćaja.

Jeremić je naglasio da je Češka prošle godine snažno podržavala viznu liberalizaciju i odmrzavanje Prelaznog sporazuma sa Srbijom.

"Govorili smo danas koji nas koraci očekuju u 2010. godini da ne bismo izgubili ovu dinamiku približavanja Srbije EU, s obzirom da članstvo u EU ostaje strateški prioritet Vlade Srbije", rekao je Jeremić.

On je naglasio da će Srbija i Češka nastaviti blisku saradnju kako bi se ostvarila evropska budućnost Srbije i svih zemalja zapadnog Balkana.

Jeremić i Kohout su ocenili da su bilateralni odnosi između dve zemlje odlični i dogovorili se o unapređenju saradnje u brojnim oblastima.

Šutanovac i Kohout o političko - bezbednosnoj saradnji

Ministar odbrane Dragan Šutanovac, razgovarao je u Beogradu s ministrom spoljnih poslova Češke, Janom Kohoutom, o bilateralnoj saradnji dve zemlje i o političko-bezbednosnoj saradnji u regionu.

Šutanovac i Kohout su se saglasili da je saradnja u oblasti odbrane jedan od najznačajnijih segmenata saradnje, sa posebnim akcentom u oblasti vojnog obrazovanja.

Kohout izjavio je da članstvo u NATO-u nije uslov za približavanje Srbije Evropskoj uniji, ali i da bi Alijansa želela da razvije dublje odnose s njom kao ključnom zemljom na Balkanu.

On je na konfereciji "Češka i Srbija: Saradnja za integraciju", u češkoj ambasadi u Beogradu, rekao da očekuje da će ministri EU uskoro početi debatu o zahtevu Srbije za članstvu u EU i dodao da se nada da će u prvoj polovini godine početi ratifikacija Sporazuma o stabilizaciji i pridružiovanju.

Na skupu u organizaciji češkog udruženja za bezbednosna pitanja i članstvo u NATO-u "Jagello 2000", Kohout je rekao da se pristupanje EU i NATO-u često poistovećuju, ali da to nisu isti procesi.

"Niti su pristupanje EU i NATO-u isti proces, niti je članstvo u NATO-u preduslov za članstvo u EU", rekao je Kohout, dodajući da obe organizacije počivaju na sličnim načelima demokratije i zaštite ljudskih prava.

Potpredsednik Vlade Srbije Božidar Đelić kazao je na istom skupu da je Srbija vojno neutralna zemlja, ali i da je svesna da su zemlje u okruženju članice NATO-a.

Ukazavši da članstvo u NATO-u sada nije prioritet, Đelić je kazao da će biti neophodno raspisati referendum o ulasaku u Severnoatlantsku alijansu, ako to bude došlo na dnevni red.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.