Kohabitacija, šta je to?

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 23.Maj.2012, 00:41   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kohabitacija, šta je to?

NOVI SAD -

Otkako je Srbija dobila novog predsednika, a izgledi su da novu Vladu formiraju stari koalicioni partneri, novinski naslovi su puni reči kohabitacija. RTV istražuje šta ta reč znači u opštem, ali i u političkom smislu.

Kohabitacija je izraz koji se u politici upotrebljava za situacije kada izvršnu vlast u nekoj državi dele pojedinci, grupe ili političke stranke koje predstavljaju tradicionalne suparnike, odnosno koji su oštro ideološki, interesno ili na >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << neki drugi način suprotstavljeni. Kohabitacija po pravilu nasatje u onim političkim sistemima gde izvršnu vlast jednakopravno dele šef države i šef Vlade, a Srbija se od toga ipak razlikuje.

Srbija je imala jedan oblik kohabitacije u drugoj Koštuničinoj vladi kada su vladajuću većinu sačinjavale, tada suprotstavljene, Demokrate i DSS, Recimo, najjače grčke stranke danas odbijaju da naprave kohabitacionu Vladu, dok je Francuska klasični primer kohabitacije jer ima polupredsednički sistem u kojoj postoji relativno oštra podjela na stranke levice i desnice.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.