Koha: Koštunica predlaže podelu?

Izvor: B92, 11.Sep.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Koha: Koštunica predlaže podelu?

Priština -- Prištinski dnevnik Koha ditore piše da premijer Srbije Vojislav Koštunica nudi podelu Kosova. Ministarstvo i DSS demantuju.

List navodi, pozivajući se na pouzdan izvor, da je Koštunica podelu ponudio kao opciju za rešavanje pitanja Kosova i da je neformalnim kanalima, zaobilazeći šefa diplomatije Vuka Jeremića, a preko svog specijalnog emisara, biznismena Vojina Lazarevića, o toj ideji počeo da obaveštava evropske prestonice. Iz Vlade i DSS-a to demantuju.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << />
List je naveo da je Koštunica uputio ličnog izaslanika, biznismena Vojina Lazarevića, na turneju po evropskim zemljama kako bi procenio spremnost međunarodne zajednice da podrži opciju podele Kosova.

Ministar spoljnih poslova Srbije Vuk Jeremić rekao je agenciji Rojters da "duboko sumnja" u istinitost tvrdnji prištinskog lista "Koha ditore".

U istom tekstu "Koha ditore" spekuliše i da Koštunica nije poverio Jeremiću taj zadatak, jer se navodno "plaši da bi to moglo da bude upotrebljeno kao politički dokaz protiv njega i Demokratske stranke Srbije."

I Vojin Lazarević demantovao je pisanje prištinskog lista. "Vest objavljena na naslovnoj strani danasnjeg broja prištinskog lista Koha Ditore o političkoj angažovanosti Vojina Lazarevića je apsolutna neistina", navodi se u saopštenju Rudnap grupe.

Dodaje se da Vojin Lazarević nije politički angažovan i nije uključen ni u jednu političku misiju u ime bilo koje političke opcije.

U saopštenju Rudnap grupe se navodi da je ta vest u prištinskom listu "kompletna izmisljotina i da verovatno dolazi iz izvora koji su i do sada u Albaniji, na Kosovu, kao i zemljama u okruženju, plasirali informacije koje su direktno nanosile štetu Vojinu Lazarevicu kao biznismenu i čoveku, ali i kompanijama na čijem je čelu".

Agencija Rojters, prenoseći pisanje lista i reakcije na tekst, ocenjuje da je podela Kosova "zvanično tabu tema" u iznalaženju kompromisa između odbacivanja nezavisnosti od strane Srbije i albanske većine koja traži državnu samostalnost.

Međutim, kako ističe agencija, ako alternativa bude diplomatska kriza koja obuhvata test odlučnosti između Rusije i SAD, podela bi mogla da bude predstavljena kao "manje zlo".

"Ujdurma albanske propagande"

Poslanik DSS Dragan Šormaz to izričito odbacuje. "To nije za komentarisanje, šta će Vojislavu Koštunici Vojin Lazarević za takve stvari", kaže on.

"Podela Kosova ne dolazi u obzir jer je Kosovo teritorija Republike Srbije i to Koštunica sigurno ne radi, to je neka ujudurma albanske propagande", kaže Šormaz.

Portparol Demokratske stranke Srbije Andreja Mladenović izjavio je FoNetu da je pisanje Kohe besmisleno i da predstavlja prizemnu propagandu albanskih separatista.

"Ministarstvo ne komentariše besmislice"

Ministarstvo za Kosovo i Metohiju "ne želi da komentariše besmislice koje dolaze iz novina čiji je vlasik Veton Suroi, član prištinskog pregovaračkog tima", izjavio je neimenovan izvor iz tog ministarstva.

Isti izvor je rekao da se sličnim napisima u štampi "podiže temperatura" iako je stranama u pregovorima savetovano da to ne čine jer to ne doprinosi pregovaračkom procesu u kom je potrebno doći do kompromisnog rešenja.

Besmislica: Andrija Mladenović (FoNet)

"Po ovome se može zaključiti da su upravo oni ti koji priželjkuju podelu. Stav predsednika Vlade Srbije je kristalno jasan i utemeljen u Povelji Ujedinjenih nacija, i kao što je poznato, gradi se na tome da nijedan jedini pedalj naše zemlje ne može biti otet", rekao je Mladenović.

Sigurno je da će Albanci sa Kosova nastaviti sa ovakvim "provokacijama i besmislicama", kaže on. "Naša politika je dobro poznata i ovo predstavlja njihovu nervozu pred predstojeće pregovore. Ovo je znak gubljenja pozicija koje su oni do sada imali".

Prema njegovim rečima, ovakvo pisanje Kohe ne može da ugrozi poziciju Beograda pred nastavak pregovora o statusu Kosova.

"Naša pozicija je jasno predstavljena međunarodnoj zajednici i ovakvi napisi i pogrešne informacije mogu da štete samo Albancima", zaključio je Mladenović.

I šef kancelarije Vlade Srbije za saradnju sa medijima Milivoje Mihajlović ocenio je danas kao "besmislicu" i "medijsku manipulaciju" pisanje prištinskog lista "Koha ditore".

"Ovo je primer medijske manipulacije okrenute pre svega kosovskoj i međunarodnoj javnosti", rekao je Mihajlović agenciji Beta i dodao da je "reč o pokušaju da se, kao i ranije, želja kosovskih Albanaca da se Kosovo i Metohija podeli sada pripiše Srbiji".

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.