Koeljo: Brazil podržava Srbiju

Izvor: Blic, Beta, Tanjug, 06.Sep.2009, 12:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Koeljo: Brazil podržava Srbiju

Ambasador Brazila u Srbiji Dante Koeljo de Lima izjavio je da Brazil podržava Srbiju po pitanju Kosova i izrazio želju za daljim jačanjem bilateralnih, posebno ekonomskih odnosa dve zemlje.

"Brazil i Srbija istorijski imaju dobre odnose, među nama nema otvorenih pitanja. Mi dobro sarađujemo i na bilateralnom i na multilateralnom planu", rekao je ambasador. On je podsetio da Brazil nije priznao Kosovo i da je podržao Srbiju tokom diskusija koje su u UN vodjene o pitanju statusa >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << južne srpske pokrajine. "Mi smo podržali Rezoluciju 1244 po kojoj je Kosovo deo Srbije, kao i inicijativu Srbije da se zatraži mišljenje Međjunarodnog suda pravde o legalnosti jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova", dodao je brazilski dipolomata.

On je u petak zvanično obavestio Vladu Srbije da je Brazil odlučio da po podnošenju pismenog podneska učestvuje i u usmenoj raspravi o ovom pitanju pred Međunarodnim sudom pravde.

Ambasador, čija zemlja u ponedeljak 7. septembra obeležava Dan nezavisnosti, kaže da je Brazil prešao dug put od 1822. godine kada je stekao nezavisnost od Portugala. Danas je u veoma dobroj ekonomskoj poziciji i ima sve jači uticaj na globalnom planu.

"Aktuelna ekonomska kriza je i nas pogodila, ali smo je dočekali spremni zahvaljujći dobrim osnovama i makroekonomskoj stabilnosti. Mi smo bili među poslednjima koji su osetili krizu i bićemo među prvima koji će iz nje izaći". rekao je on.

Kada je reč o političkom uticaju, Koeljo smatra da je Brazil danas važan igrač čiji se glas s pažnjom sluša u Južnoj Americi ali i na svetskoj sceni.

BRIK, grupa koju čine zemlje u ekonomskoj ekspanziji - Brazil, Rusija, Indija i Kina - je posle samita u Jekaterinburgu u junu ove godine dobila i političku dimenziju, podsetio je on.

"Zahvaljujući koordinaciji koju imamo moći ćemo da utičemo na odluke o pitanjima o kojima su do sada odlučivale organizacije poput G-8", ocenio je ambasador.

Brazil se pored toga zajedno za Japanom, Indijom i Nemačkom zalaže za reformu Ujedinjenih nacija i u tome, prema rečima ambasadora, ima podršku i Generalnog sekretara UN.

"U osnovi naših napora je uverenje da svet danas nije isti kao kada su osnovane UN. Smatramo da danas ima drugih zemalja koje su u poziciji da daju doprinos o relevatnim međunarodnim temama i da je Brazil jedna od njih", rekao je on.

Situacija u Savetu bezbednosti bi bila drugačija da je Brazil stalna članica, što je očigledno i na primeru Kosova, zaključio je Koeljo.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.