Izvor: B92, 17.Jan.2006, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kodeks, pravilo i privilegija

Beograd -- U 2006. godini, poslanike republičkog parlamenta očekuje novi kodeks oblačenja i nova pravila za naknade putnih troškova.

Nakon što su prošlu godinu obeležili milionskim putnim troškovima, poslanike Skupštine Srbije u novoj godini čekaju i nova pravila. Ukoliko Administrativni odbor odluči da ta pravila budu i primenjena, poslanici republičkog parlamenta moraće od prvog zasedanja da poštuju novi kodeks oblačenja i nova pravila za naknade putnih troškova, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << ali će imati priliku i da saslušavaju ministre.

Prema najavama nadležnih službi, poslanici će morati na svom imidžu da porade odricanjem od pojedinih loših navika koje su do sada imali. U tome će im uveliko pomoći nova pravila oko naplate putnih troškova, koja predlažu najveće trošadžije među poslanicima - radikali. Predlog da se troškovi naplaćuju danom dolaska i odlaska sa sednice i prenoćištem u međuvremenu, dopunjava šef poslanika G17 plus Miloljub Albijanić: "Da se dobija iznos paušala pa čovek da bira da li će da putuje ili neće, imamo jedan skromni budžet, pa da bira da li će da spava, jer ako neće da spava onda će više da ga košta."

Izmene odluke o naknadi troškova trebalo bi da budu, kako predlaže Albijanić, rezultat dogovora šefova poslaničkih grupa pre sednice odbora. Kakav god dogovor da postignu, poslanicima ne gine činjenica da će njihova primanja i svi troškovi biti dostupni javnosti već od naredne nedelje, putem interneta. Prema rečima sekretara Administrativnog odbora Mirjane Radaković, informacije će biti objavljene na sajtu parlamenta, a sve u skladu sa Zakonom o dostupnosti informacija: "Informator će sadržavati sve bitne informacije o radu skupštine, materijalnim pravima poslanika sa konkretnim iznosima o dnevnicama, troškovima i platama. Sve ono što je od značaja i što bi interesovalo javnost."

Dugo najavljivani, popularni, kodeks oblačenja, ponovo je na dnevnom redu Administrativnog odbora. Ukoliko odbor Pravilnik prihvati, svi zaposleni, ali i novinari i lica koja poslom dolaze u parlament, moraće da se pridržavaju novih pravila. Prema rečima sekretara parlamenta Marka Danilovića, u skupštinu više neće moći da se kroči u kratkim pantalonama, trenerkama, ali i neprikladnom džinsu, sa aplikacijama ili isečenim farmerkama: "Apsolutno neprikladna garderoba je nošenje patika, nošenje garderobe koja jeste u modi ali nije za parlament nego za plažu i kafiće.

Ipak, poslanicima sledi i privilegija. Ukoliko sutra Administrativni odbor taj predlog prihvati, narodni poslanici će dobiti mogućnost da, ukoliko osete potrebu, saslušavaju ministre u formi poslaničkih pitanja.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.