Izvor: B92, 25.Okt.2006, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kodeks policijske etike

Beograd -- Vlada usvojila dokument kojim se pripadnici MUP-a obavezuju na poštovanje ljudskih i građanskih prava i sloboda.

Taj akt se oslanja na Zakon o policiji, usvojen pre otprilike godinu dana, i Evropsku konvenciju za zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda. Policija je dokumentom obavezana da poštuje najviše evropske standarde, kako u ophođenju prema građanima, tako i odnosu s drugim institucijama.

Kodeks insistira na doslednom očuvanju granice između >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << sudske vlasti i policijskih poslova, a policiji se, na primer, uskraćuje mogućnost da se zalaže za zakone kojima bi dobijala sudske funkcije ili ovlašćenja.

Policajac, prema Kodeksu, nije dužan da izvrši naređenje pretpostavljenog ako se izvršenjem krše zakoni ili čini krivično delo. Policijski službenik je dužan i da se suprotstavlja svakom aktu korupcije i ne može da se bavi poslovima nespojivim sa službenom dužnošću i onima koji narušavaju ugled policije.

Pri prijemu u policijsku službu, mora se težiti prijemu muškaraca i žena iz različitih društvenih grupa, uključujući etničke manjinske grupe, kako bi sastav policije odražavao strukturu društva.

Policajci su dužni da se rukovode načelom nepristrasnosti, što znači da se pri izvrašavanju zadataka ne smeju rukovoditi ličnim stavom prema nekoj društvenoj grupi.

"Policijski službenici se u radu rukovode načelom nepristrasnosti u izvršavanju zakona, bez obzira na nacionalno ili etničko poreklo, rasu, jezik i društveni položaj onog na kog zakon treba primeniti, na njegova politička, verska i filozofska uverenja, ili na njegove godine, bračno stanje, pol ili kakvu fizičku ili psihičku manu", navodi se u Kodeksu.

Policajci su obavezani da se ponašaju pristojno i odgovorno prema građanima, a u komunikaciji s građanima dužni su da čuvaju njihovu ljudsku ličnost i dostojanstvo i čuvaju ugled Ministarstva, navodi Kodeks.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.