Izvor: Politika, 29.Jan.2015, 09:18   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kod Mirovića proradio radikalski gen

Potpredsednik SNS-a se izvinio zbog prejakih reči koje, kako kaže, nikada ranije u svom političkom delovanju nije upotrebio, jer neće da liči na Bojana Pajtića

Novi Sad – Da li zbog osude javnosti za govor mržnje u radikalskom maniru, ili najave pokrajinskog premijera da će podneti tužbu potpredsednik naprednjaka Igor Mirović se juče u pisanoj izjavi izvinio svima koje su njegove reči povredile, a kako kaže: „Posebno Bojanu Pajtiću, jer sam izjavama, na >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << trenutak, počeo da ličim na njega iako mi to nije namera.”

Demokrate su juče ocenile da Mirovićeva izjava o „bolesnim lažima psihopate i umobolnika Bojana Pajtića” i o „razmerama laži, ludila i izopačenosti kojom je Pajtić opsednut”, svojom uvredljivošću nadilazi svako verbalno nasilje do sada viđeno u političkoj komunikaciji. Sam Pajtić najavio je tužbu zbog ovih uvreda, Liga socijaldemokrata Vojvodine pozvala je na smirivanje strasti na političkoj sceni, a sociolozi smatraju da je ovakvo Mirovićevo obraćanje neprimereno i da treba da naiđe na osudu javnosti.

Pokrajinski ombudsman Aniko Muškinja Hajnrih juče je, takođe, osudila izjave funkcionera SNS-a Igora Mirovića, uperene protiv Bojana Pajtića, i ocenila da u njima ima elemenata govora mržnje.

Igor Mirović je juče na sve ovo poručio kako je svestan da je njegova dužnost da stoički podnosi uvrede i da na njih samo odgovara iznoseći vrednosne sudove:

„Iako sam duže vremena izložen teškim uvredama od strane Bojana Pajtića i Demokratske stranke, uključujući i poslednju koju su mi uputili (prekjuče) u zvaničnom saopštenju, upotrebio sam u odgovoru prejake reči koje nikada ranije u svom političkom delovanju nisam upotrebio”, naveo je Mirović.

On očekuje da će DS i Pajtić „smoći snage da prestanu sa uvredama” na njegov račun, kao što je i on „sam smogao snage” da se izvini zbog „prejakih izjava”.

Dodao je da će istovremeno nastaviti da predvodi političku borbu za promene u Vojvodini sa još većim angažovanjem.

Ta borba između naprednjaka i demokrata intenzivno traje duže vreme, a ponekad se i „bez rukavica” vodi pogotovo u Vojvodini, gde je Pajtić na čelu Pokrajinske vlade. Pokrajinska politika izazvala je i ovu najnoviju polemiku oko retorike stranačkih prvaka, u čijoj pozadini je hapšenje kadrova demokrata, potpredsednika Skupštine Vojvodine Milivoja Vrebalova i bivšeg direktora Fonda za kapitalna ulaganja Momčila Milovića. Reagujući na tu vest, DS je optužio direktno Mirovića kako poslanicima nudi novac i povlastice da bi napustili poslanički klub.

On je, kako je kazao, preksinoć u izjavi Tanjugu, u prvi mah mislio da se ne obazire na „bolesne laži psihopate...” koji ga „bez ikakvih dokaza, lažno optužuje i kleveće”, ali da je morao da reaguje upravo zbog toga da pokaže „razmere laži, ludila...”

Pozivajući na smirivanje strasti, LSV je juče saopštio da bez obzira na sve političke razlike i zbivanja, vređanju ne sme biti mesta. Za ligaše je Mirovićeva izjava na račun Pajtića „krajnje neprimerena”, ali napominju da uvrede ne upućuju samo predstavnici SNS-a.

I sociolog Jovo Bakić smatra da se radi o neprimerenom rečniku.

„To treba posmatrati ili kao iskakanje iz šina jednog visokog funkcionera SNS-a ili kao vraćanje radikalskoj retorici”, izjavio je Bakić za Betu. Nije isključeno, dodao je, da je obraćanje premijera Aleksandra Vučića (kada je novinare BIRN-a nazvao lažovima) „dalo mig” i drugima.

Ovakvo obraćanje govori „dosta o samoj vlasti i njenom odnosu prema demokratiji”, kazao je sociolog Slobodan Antonić u izjavi Beti.

„Takav odnos prema opozicionim političarima mora da naiđe na osudu čitave javnosti, a da čovek koji se služi takvim rečima bude na neki način izolovan dok ne shvati koliko je takav način ponašanja loš”, smatra Antonić.

-------------------------------------------

DS: Pitanje za ministra Stefanovića

DS postavlja pitanje, kako kažu, ne Miroviću ni SNS-u, već „doktoru Nebojši Stefanoviću”, ministru unutrašnjih poslova. „Da li policija ima nameru da reaguje i postupi po mnogobrojnim izjavama i dokazima koje su pružili članovi DS, koji se vrlo lako mogu utvrditi? Da li ima nameru da proveri i istraži otvorenu komunikaciju, ostavljanje pisanih tragova i sastanke na javnim mestima”, navodi se u saopštenju demokrata.

-------------------------------------------

Ombudsman: Uvrede se mogu protumačiti kao govor mržnje

„Kao pravnik, ocenjujem da se radi o ozbiljnoj uvredi po krivičnom zakoniku, posebno zato što su te reči izgovorene putem medija, što predstavlja teži oblik povrede zakonika i propisuje veću kaznu”, rekla je pokrajinski ombudsman Aniko Muškinja Hajnrih, prenosi Beta.

Ona je dodala da sadašnji krivični zakonik u Srbiji ne poznaje delo klevete, te da zbog toga o njoj ne može biti reči, ali da bi ga pravo prepoznalo kao uvredu protiv časti i ugleda pojedinca.

Prema njenim rečima, političko mišljenje spada u domen „ličnog svojstva građana” i zbog toga se Mirovićeve uvrede posebno mogu protumačiti kao govor mržnje.

S. Kovačević

objavljeno: 29.01.2015.

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.