Kocijančić: Reforme i saradnja, umesto zapaljivih izjava

Izvor: Blic, 21.Apr.2017, 21:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kocijančić: Reforme i saradnja, umesto zapaljivih izjava

Izjave koje se mogu tumačiti kao političko mešanje u unutrašnja pitanja susednih zemlja nisu od pomoći izgradnji dobrosusedskih odnosa u regionu, ponovila je danas stav Evropske unije portparolka Evropske komisije Maja Kocijančić.

Umesto zapaljivih izjava, svi u regioni bi trebalo da se fokusiraju na reforme i saradnju, dodala je Kocijančić u izjavi za Tanjug.

Ona je na inistiranje Tanjuga da se >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << EU odredi prema izjavama albanskih lidera u kojima se pominje formiranje "Velike Albanije" podsetila na, kako je rekla, mnoge prethodne izjave visoke predstavnice Federike Mogerini i komesara za pregovore o proširenju Johanesa Hana.

"I visoka predstavnica Mogerini i komesar Han su ranije više puta rekli da izjave koje se mogu tumačiti kao političko uplitanje u susedne zemlje nisu od pomoći u izgradnji dobrosusedskih odnosa i region izlažu riziku od zapaljive retorike. Umesto toga, EU očekuje od svih u regionu da nastave sa izgradnjom konstruktivnih odnosa i odnosa saradnje, kao i da intenziviraju posao na reformskim programima kako bi napredovali na putu evropskih integracija", poručila je Kocijančić u saopštenju upućenom Tanjugu.

Portparolka Evropske komisije dodala je da je EU uvek dosledno podržavala principe pomirenja i regionalne saradnje na Zapadnom Balkanu.

Kocijančić je posebno naglasila činjenicu da je Evropski savet nedavno obnovio svoju podršku evropskoj perspetivi regiona zapadnog Balkana.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

EKSKLUZIVNO ZA TELEGRAF! EU o pretnjama Rame i Tačija: Takve izjave izlažu region riziku

Izvor: Telegraf.rs, 21.Apr.2017

Posle serije izjava albanskog premijera Edija Rame i kosovskog predsednika Hašima Tačija, da bi "Albanija i Kosovo mogli da se ujedine" ukoliko njihov evropski put bude doveden u pitanje, portal Telegraf.rs je zatražio stav Evropske unije u vezi sa ovom zapaljivom retorikom, koja donosi novu nestabilnost...

Nastavak na Telegraf.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.