Kocijančić: Razmatraće se i sloboda kretanja

Izvor: Danas, 19.Apr.2016, 09:51   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kocijančić: Razmatraće se i sloboda kretanja

Brisel, Priština, Beograd - U kontekstu aktuelnog posla na primeni svih prethodnih sporazuma imaćemo još jednu rundu sastanaka na radno-ekspertskom nivou, kaže za Danas Maja Kocijančić, portparolka visoke predstavnice EU za spoljnu politiku i bezbednost Federike Mogerine, potvrđujući da će se danas u Briselu nastaviti tehnički dijalog Beograda i Prištine. Upitana o temama o kojima će se razgovarati u sedištu EU, Kocijančićeva ističe da će biti razmatran "niz istaknutih pitanja, >> Pročitaj celu vest na sajtu Danas << poput transporta opasne robe i slobode kretanja".

Najnovija runda tehničkog dijaloga dveju strana biće održana u izuzetno osetljivom trenutku, budući da su kosovske vlasti odlučile da ne dozvole ulazak građanima koji imaju srpske lične karte izdate na Kosovu, na šta su proteklog vikenda reagovali predstavnici Srba na severu Kosova, poručivši da će blokirati prelaze Jarinje i Brnjak. Ipak, saobraćaj se juče u prepodnevnim i popodnevnim satima na Jarinju odvijao normalno, a putnici nisu imali nikakvih problema prilikom kontrole ličnih dokumenata.

Ministarka zadužena za dijalog sa Beogradom u kosovskoj vladi Edita Tahiri izjavila je juče da Kosovo nije još uvek dobilo telefonski kod +383, uprkos činjenici da je na osnovu sporazuma u Briselu do toga već trebalo da dođe i za kašnjenje okrivila skroz drugu stranu. Kako prenose prištinski mediji, ona je kazala da je Srbija prekršila sporazum i istakla da EU treba da predloži rešenje za ovo pitanje.

- Srbija je prekršila sporazum o telefonskom kodu. Mi smo ispunili sve obaveze. U ovoj fazi EU treba da preuzme stvar u svoje ruke i pokuša da pronađe rešenje. O ovom pitanju nisam govorila u medijima, jer je EU od nas tražila da im damo vremena da predlože rešenje. Sada je na EU da traži od Srbije da ispuni sve obaveze, rekla je kosovska ministarka. Podsetimo, Sporazum o telekomunikacijama postignut je u Briselu avgusta prošle godine, u okviru paketa među kojima su i sporazumi o ZSO, energetici i o mostu na Ibru.

Nemački Welt am Sonntag piše da bi Kosovo uskoro moglo da dobije viznu liberalizaciju. U tom kontekstu, citira se neimenovani diplomata koji tvrdi da će za Kosovo, kao i za Gruziju, Ukrajinu i Tursku važiti "sporazum o suspenziji" bezviznog režima.

Proširuje se spisak "nepoželjnih"

V. d. šefa kosovske diplomatije Petrit Seljimi najavio je juče da će Vlada Kosova prošiti spisak srpskih zvaničnika "kojima će biti zabranjen ulazak na Kosovo zbog zločina i etničkog čišćenja Albanaca tokom rata 1999. godine". On je ponovio da svaki srpski zvaničnik koji želi da uđe na Kosovo, u skladu sa sporazumom u Briselu, mora da zatraži dozvolu 48 sati pre dolaska od zvanične Prištine. Seljimi je podsetio da je zbog nepoštovanja tog procesa, ulazak na Kosovo zabranjen na neodređeno vreme Marku Đuriću.

Blokada

Srbi sa severa Kosova juče su na sat vremena blokirali prelaz Jarinje, odakle su poslali poruku da ne žele da se odreknu srpskih ličnih karata koje imaju. Srbi su se spontano okupili i na sat vremena blokirali prelaz Jarinje koji se nalazi na magistralnom putu između Leposavića i Raške. Za vreme trajanja blokade Jarinja saobraćaj je bio obustavljen, a policajci na ovom prelazu još uvek nisu dobili nikakve instrukcije o drugačijem postupanju od onog koje su imali prethodnih dana.

Nastavak na Danas...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Danas. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Danas. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.