Izvor: B92, 22.Apr.2005, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ko to tamo laže

Beograd, Beč -- MUP neće da saopšti informacije o papiru kojim je policiju Austrije obavestio o tome da se u Beču nalazi Vladimir Milisavljević.

TV B92 je u sredu od MUP-u Srbije zahtevala da joj, na osnovu Zakona o dostupnosti informacija, na uvid bude dostavljen dokument kojim je policija Austrije navodno obaveštena o tome da je Milisavljević, jedan od optuženih za ubistvo premijera Srbije, u Austriji. Povod za zahtev bile su kontradiktorne tvrdnje MUP-a Srbije i policije >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Austrije u vezi sa informacijama vezanim za Milisavljevića.

Odgovor iz MUP-a Srbije bio je da se oni pozivaju na isti zakon, ali na član 9, u kojem se navodi da nisu dužni da daju informacije ako time ugrožavaju, ometaju, otežavaju ili sprečavaju otkrivanje krivičnog dela. Takvo obrazloženje MUP-a nema argumentovano pokriće jer je MUP pre pet dana saopštio da ga je policija Austrije obavestila da je podatak o boravku Milisavljevića u Beču lažna dojava.

S obzirom na takvo saopštenje MUP-a, B92 je tražio samo podatak o tome kada je policija Austrije obaveštena jer se, sudeći po onome što je rekao portparol te policije, to nije dogodilo.

Advokat: Javnost mora da zna

Advokat Srđan Šišić kaže da je MUP Srbije bio dužan da odgovori na taj zahtev i da nije imao na osnovu čega da se pozove na pomenuti član.

"Smatram da su oni bili u obavezi da svaku informaciju do koje su došli saopšte, jednostavno zato što je to informacija koju javnost mora da zna. Drugo, pozivanje na bilo koji član Zakona o dostupnosti informacija u ovom slučaju ne podleže nikakvim konsekvencama jer javnost mora znati sve što je u interesu utvrđivanja istine, pogotovo u vezi sa ubistvom bivšeg premijera", kaže on.

Kako je počelo

Svedok na suđenju za ubistvo Đinđića Vladimir Popović rekao je pred sudom da je pre dva meseca Milisavljević primećen u Beču, o čemu je obaveštena Ambasada Srbije i Crne Gore. Popović je rekao da je Ambasada zvanično uputila informaciju vlastima u Srbiji, koje tim povodom nisu ništa učinile. MUP Srbije je saopštio da je odmah po dobijanju informacije obavestio policiju Austrije i da su oni utvrdili da je reč o lažnoj dojavi. Portparol policije Austrije Rudolf Golia izjavio je za Betu da ta policija nema nikakvih podataka o boravku Milisavljevića u toj zemlji, već da imaju samo poternicu za njim iz 2003.

Posle odbijanja MUP-a da saopšti traženu informaciju, ostaje nejasno ko u "slučaju Milisavljević" ne govori istinu, MUP Srbije ili policija Austrije.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.