Ko sakrije papire, imaće dva pasoša

Izvor: Blic, 17.Sep.2008, 20:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ko sakrije papire, imaće dva pasoša

Srbija i Crna Gora ulaze u pregovore o regulisanju državljanstva između dve države sa različitim platformama, jer ovdašnji zakon dozvoljava dobijanje državljanstva za sve Srbe van granica Srbije i bez otpusta iz stranog državljanstva, dok je crnogorski restriktivan. U izjavi za „Blic" ministri policije, srpski Ivica Dačić i crnogorski Jusuf Kalamperović, kažu da su optimisti da će u narednih mesec dana dogovor ipak biti postignut.

Srbija je platformu za pregovore >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << završila, a u Podgorici Skupština će se danas izjašnjavati o platformi koja potom treba da se dostavi vlastima u Beogradu.

- Mi u razgovore ulazimo s ciljem da obezbedimo da naši državljani zadrže i državljanstvo Crne Gore, ali i da se omogući državljanima Crne Gore koji žele da dobiju državljanstvo Srbije da to i ostvare bez gubitka crnogorskog - kaže Dačić za „Blic".

Najveći problem biće regulisanje dvojnog državljanstva za građane koji su srpsko stekli nakon 3. juna 2006, jer, po odlukama Podgorice, gube pravo na crnogorsko.

- Nastojaćemo da se razgovori okončaju potpisivanjem sporazuma između Srbije i Crne Gore kojim bi se postigla saglasnost država oko osnovnog principa - pune uzajamnosti dve države, a to praktično znači da se omogući dvojno državljanstvo - dodaje Dačić. Srpski ministar smatra da „nema nijednog razloga da podgoričke vlasti odbace ideju dvojnog državljanstva".

- Mi smo se rukovodili preporukama Parlamentarne skupštine SE koje podržavaju dvojno državljanstvo kao jedno od osnovnih ljudskih prava, pri čemu se uvažavaju istorijske, etničke i kulturne veze naroda. A to naročito treba imati u vidu kada je reč o vezama Srbije i CG. Srbija nema nikakve pretenzije prema Crnoj Gori, reč je o interesu građana - ističe Dačić.

Njegov crnogorski kolega Jusuf Kalamperović u izjavi za „Blic" kaže da će CG u razgovorima poći od stava „da ne treba stvarati olakšane uslove za dobijanje dvojnog državljanstva pa ni kada je reč o relaciji sa Srbijom, već samo regulisati propratna pitanja poput vojske, ekstradicije, kada neko ima dvojno državljanstvo".

- Stvar je Srbije kome će dati državljanstvo, tako je i suvereno pravo CG da reguliše to pitanje kako smatra da je najbolje. Činjenica je u Crnoj Gori da nama više od 50 odsto državljana može imati dvojno državljanstvo kada bi se na to odlučili Bošnjaci, Albanci i Srbi. Tada bi građani koji se deklarišu da su Crnogorci bili u manjini. Svako štiti svoje interese - kaže Kalamperović.

Upitan kako će se rešiti pitanje dvojnog državljanstva koje je stečeno posle 3. juna 2006, Kalamperović kaže da po srpskom zakonu Crna Gora ne mora biti obaveštena da neki njen državljanin ima i državljanstvo Srbije.

A mi nekome možemo oduzeti crnogorsko državljanstvo samo ako smo obavešteni o onom drugom. Srbija neće obaveštavati, pa nećemo moći ni da oduzimamo. Stvoriće se faktička situacija da će deo ljudi imati dvojna državljanstva, a crnogorsko će izgubiti samo ako mi dođemo do papira. A i kada oduzmemo, Srbija iznova može dati državljanstvo, o čemu mi iznova ne moramo biti obavešteni - kaže Kalamperović.

Uslovi za crnogorski pasoš

Po crnogorskom zakonu dvojno državljanstvo se može imati samo u tri slučaja - kada je stečeno do dana proglašenja nezavisnosti 3. juna 2006, ukoliko u crnoj Gori građanin strane države sklopi brak posle pet godina stiče pravo na dvojno državljanstvo, kao i dete na osnovu porekla roditelja.

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

"Blic": Ko sakrije papire, imaće pasoš i Srbije i Crne Gore

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 18.Sep.2008, 01:37

BEOGRAD - Srbija i Crna Gora ulaze u pregovore o regulisanju državljanstva između dve države sa različitim platformama, jer ovdašnji zakon dozvoljava dobijanje državljanstva za sve Srbe van granica Srbije i bez otpusta iz stranog državljanstva, dok je crnogorski restriktivan...U izjavi za „Blic"...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.