Ko rukovodi javnim preduzećima

Izvor: B92, 19.Nov.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ko rukovodi javnim preduzećima

Beograd -- B92 istražuje ko su novi menadžeri javnih preduzeća, koje su njihove kvalifikacije, u kakva su preduzeća došli.

Koalicionim sporazumom koji su potpisale početkom oktobra, stranke vladajuće koalicije raspodelile su rukovodeća mesta u 30-ak javnih preduzeća. Tim dogovorom DS je dobio 14 preduzeća, DSS i Nova Srbija 10, a pet preduzeća stranka G17 plus. Na predlog Borisa Tadića ustanovljeno je i novo pravilo - da i direktor i predsednik upravnog odbora budu >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << iz iste partije.

B92 emituje serijal tekstova u kojima se istražuje koje kvalifikacije imaju do sada postavljeni direktori, u kakva preduzeća su došli, šta o njima misle predstavnici sindikata, ali i ekonomski analitičari.

Bojan Krišto postavljen je na mesto direktora Aerodroma "Nikola Tesla" posle svog stranačkog kolege iz G17 plus Nebojše Nedeljkovića.

Prethodno je tri godine bio rukovodilac Državne Lutrije Srbije, koja je u novoj raspodeli javnih preduzeća pripala Demokratskoj stranci. Krišto za B92 kaže da ne vidi problem u tome što sada radi u potpuno drugačijoj oblasti.

"Ja sam menadžer, tako da ja to posmatram sa menadžerske strane, i potpuno je svejedno da li je to Lutrija, Aerodrom ili Jat. Ja, ako bi recimo bio direktor Jata, ne znači da treba da vozim ili prizemljim avion ili da izvlačim kuglice kao direktor Lutrije", kaže on.

"Ja to posmatram kao menadžer, i sa te strane ova preduzeća se ne razlikuju mnogo", kazao je Krišto.

Bojan Krišto (Danas)

Novi direktor beogradskog aerodroma kaže da mu je krivo što na tu poziciju nije mogao da dođe bez članstva u G17 plus i da se nada da će, kada javna preduzeća budu privatizovana, ta činjenica biti nevažna.

Urednik magazina Ekonomist Mijat Lakićević objašnjava za B92 da bi na mestu direktora Aerodroma pre očekivao nekog stručnjaka za saobraćaj nego menadžera.

"Ima ljudi koji su pokazali da su dobri menadžeri u više različitih firmi, ali to nije pravilo za svakoga. Pitanje je ko snosi rizik ako postavi pogrešnog menadžera", kaže on.

"U privatnim preduzećima, jasno je, rizik snosi vlasnik, ali problem je sa državnim preduzećima - što država kao vlasnik u suštini ne snosi nikakav rizik, nego se loše poslovanje javnih preduzeća obija o glavu građanima, koji posle nadoknađuju to loše poslovanje kroz to što plaćaju poreze i slično", kaže on.

"Kad se radi o Aerodromu, meni se čini da bi na to mesto trebalo da dođe neki stručnjak za saobraćaj i neko kome je ta grana bliska, ko je imao nekih iskustava i referenci", smatra Lakićević.

Nova direktorka Lutrije Tijana Anđelić iz DS-a nije želela za B92 da komentariše rad svog prethodnika niti da oceni poslovanje preduzeća, jer je, kako je rečeno, ona tek preuzela funkciju.

Krišto je ranije izjavio da je za vreme njegovog mandata Lutrija doživela ekonomski rast od 800-900 odsto, ostvarila promet od preko 250 miliona evra i postala jedno od vodećih preduzeća u javnom sektoru.

Bojan Krišto je po zanimanju ekonomista. Diplomirao je na višoj školi u Kembridžu, a magistrirao 1997. godine na Londonskoj školi za ekonomiju i političke nauke.

U dva navrata, od 2000. do 2005. godine, radio je kao savetnik potpredsednika Vlade Miroljuba Labusa, a bio je i direktor Dunav osiguranja i predsednik Upravnog odbora Galenike. Od 2004. godine do novog imenovanja rukovodio je Državnom Lutrijom Srbije. Član je G17 plus.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.