Izvor: B92, 09.Avg.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ko (ne) pruža informacije

Beograd -- NUNS bezuspešno traži odgovore na pitanja o ubistvima novinara. Poverenik za informacije nezadovoljan ponašanjem državnih organa.

Nezavisno udruženje novinara Srbije u prošloj godini 17 puta intervenisalo kod nadležnih organa kako bi se informisalo dokle su stigle istrage ubistva novinara Radislave Vujasinović, Slavka Ćuruvije i Milana Pantića.

Jedanaest urgencija odnosilo se na slučaj novinarke lista Duga Radislave Vujasinović, dve urgencije na >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << urednika lista Dnevni telegraf i nedeljnika Evropljanin Slavka Ćuruviju, a četiri na jagodinskog novinara i dopisnika Večernjih novosti Milana Pantića. NUNS je, u skladu sa svojim mogućnostima, nudio i pomoć nadležnima.

Predstavnici državnih organa nisu odgovorili na većinu pisama, a NUNS je do šturih i nezadovoljavajućih odgovora često morao da stiže uz pomoć i intervenciju poverenika za informacije od javnog značaja Rodoljuba Šabića.

Šabić kaže da je svaki put kada je NUNS tražio zaštitu prava na pristup informacijama on kao poverenik reagovao, ali da često od nadležnih organa nije stigao nikakav odgovor.

"Nekada je situacija bila tragična, a posebno mi je ostao u sećanju slučaj Dade Vujasinović. NUNS je tražio da se saopšti dokle se stiglo u istrazi, a jedini odgovor koji je stigao od Okružnog tužilaštva bio je da je pretkrivični postupak u toku i da druge informacije ne mogu da dobiju", kaže Šabić.

Šabić podseća da zakon predviđa da odgovorno lice koje ne pruža tražene podatke može sukcesivno biti novčano kažnjavano sve dok ne ispuni obavezu, ali da Vlada u praktičnoj primeni tog prava nikada nije daleko odmakla.

Govoreći o državnim organima koji najteže daju informacije, Šabić je apostrofirao Bezbednosno-informativnu agenciju. "U slučaju BIA ne radi se o problemu primene zakona, kao što je to slučaj sa ostalim organima, već o njegovom ignorisanju. BIA ne odgovara na zahteve građana i novinara, ne postupa po rešenju poverenika, pa čak ne priznaju autoritet Vrhovnog suda Srbije. Ne ispunjavaju ni elementarne obaveze, kao što je podnošenje godišnjeg izveštaja", kaže Šabić.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.