Ko krije podatke od javnosti

Izvor: B92, 01.Mar.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ko krije podatke od javnosti

BIA ne govori koliko prisluškuje

Beograd -- Poverenik za informacije izjavio da je mnogo državnih organa i službi od javnosti krilo određene informacije, pre svega BIA i MUP.

Bezbednosno-informativna agencija, MUP i Ministarstvo za kapitalne investicije, kao i beogradsko Okružno tužilaštvo i javna preduzeća, poput Jata, u vrhu su liste onih koji su prošle godine krili podatke od javnosti. "Vlada nijednom nije naredila nadležnima da dostave tražene informacije >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << iako je na to bila obavezna", izjavio je Rodoljub Šabić.

On je najavio da će u narednih 10 dana Skupštini Srbije predati izveštaj o sprovođenju Zakona o dostupnosti informacija od javnog značaja, u kom će se naći i ovi podaci.

"Stranke koje ovih dana kriju donatore i prave troškove predizbornih kampanja očigledno nisu jedine koje ne žele da sarađuju. Građani Srbije su prošle godine ostali uskraćeni za mnoge interesantne informacije", rekao je Šabić.

BIA je odbila da da podatke o broju prisluškivanih. Javnost nije videla ni dokumente o tenderu i ugovoru o kupovini polovnih vozova iz Švedske. Građani nisu dobili ni podatke kolike su plate direktora i predsednika upravnih odbora u javnim preduzećima, navodi list.

Izveštaje o otvorenosti institucija prema javnosti ove godine dostavio je 621 državni organ, što je dva puta više nego prošle godine. Od šest najviših državnih institucija, izveštaj nije dostavilo Republičko javno tužilaštvo.

Ministarstvo za kapitalne investicije ni ove godine, kao ni prošle, nije dostavilo izveštaj u zakonskom roku, a za njegovim primerom povela se i svaka druga opština u Srbiji. Izveštaje je dostavila 91 lokalna samouprava.

Ono što zabrinjava jeste upravo odnos Vlade kao institucije koja jedina može da natera državne organe da daju tražene informacije. Šabić navodi da iz Vlade nijednom nije pozitivno odgovoreno na desetine zahteva za određene informacije.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.