Ko kontroliše ispravnost luna parkova?

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 04.Okt.2016, 20:12   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ko kontroliše ispravnost luna parkova?

Na osnovu konkursa, koji je raspisalo kikindsko Gradsko veće, a uz posredovanje Udruženja priređivača zabavnih igara Vojvodine, za predstojeću manifestaciju "Dani ludaje" angažovan je najpovoljniji ponuđač, a montaža luna parka je u toku.

Proveravali smo, ko odobrava postavljanje luna parkova, odnosno objekata i uređaja namenjenih zabavi pre svega najmlađih i koja je inspekcija nadležna da utvrdi imaju li vlasnici neophodne ateste. Nažalost, nepostojanje precizne zakonske >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << regulative stvara dodatne probleme u regulisanju i kontroli te delatnosti.

Da bi sigurnost i bezbednost bili obezbeđeni na najvišem nivou, Ugovorom o zakupu javne površine radi postavljanja luna parka precizirani su konkretni zahtevi koje, kako naglašavaju u nadležnom kikindskom Sekretarijatu, vlasnik luna parka mora da ispoštuje.

Uz proverenu fabričku izradu uređaja, prateću dokumentaciju i neophodne ateste, kažu naši sagovornici, sigurnost i bezbednost ne bi ni trebali da se dovode u pitanje:

Zašto se nesreće, poput nedavnog incidenta u mestu Jaša Tomić, ipak dešavaju?

Nepostojanje precizne zakonske regulative u oblasti rada luna parkova, igraonica i drugih zabavnih igara, a kojom bi rad i sva prateća neophodna dokumentacija bili precizirani i kontrolisani, stvara poteškoće svima.

Kako saznajemo, pre početka rada luna parka u Kikindi ponovo će biti sprovedene kontrole o zaštiti i bezbednosti na konkretnoj lokaciji. Ipak, u interesu svih, kompletan delokrug rada i inspekcijskog nadzora luna parkova, igraonica morao bi što pre biti sistemski rešen.



Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.