Ko je u EU za nezavisnost Kosova

Izvor: B92, 20.Nov.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ko je u EU za nezavisnost Kosova

Adrijan Čorojanu

Brisel -- Šef diplomatije Rumunije predložio da posle 10. decembra budu nastavljene konsultacije u EU o rešavanju statusa Kosova.

Adrijan Čorojanu rekao je juče u Briselu da se Bukurešt ne slaže s tim da bi manji broj zemalja EU koji se protivi nezavisnosti Kosova trebalo da uskladi stav s većinom. "Treba, baš nasuprot, naći zajednički imenilac stavova svih članica", kaže on.

Ministar spoljnih poslova Migel Anhel Moratinos izjavio >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << je juče da u EU ne postoji konsenzus o budućoj misiji na Kosovu i dodao da se Španija zalaže za slanje misije na Kosovo i Metohiju na osnovu principa međunarodno-pravnog legitimiteta i jedinstvenog stava Unije.

Kinga Genc

Šefica diplomatije Mađarske Kinga Genc izjavila je juče Briselu da je jednostrano proglašenje nezavisnosti Kosova bez podrške međunarodne zajednice nepoželjno. Ona je ocenila da je od suštinskog značaja "očuvanje ravnoteže" u međunarodnim naporima za nalaženje rešenja za status Kosova.

Više od 20 zemalja Evropske unije podržava nezavisnost Kosova, izjavio je ministar Velike Britanije za Evropu Džim Marfi. "Već sada postoji velika evropska većina za priznanje, svakako više od 20 zemalja, ali još nemamo svih 27", rekao je Marfi novinarima posle jučerašnjeg sastanka ministara Evropske unije u Briselu.

Džim Marfi

On je rekao da je princip da pojedinačne države priznaju drugu državu, ali i da je u smislu rukovođenja procesom mnogo bolji ishod za sve uključene ako postoji maksimum međunarodnog jedinstva.

SAD čvrsto podržavaju nezavisnost za Kosovo, ali EU je podeljena i, čak i one evropske zemlje koje to podržavaju, žele da imaju odobrenje Ujedinjenih nacija ili makar široku međunarodnu podršku, navodi Rojters.

"Kosovo treba da ima nezavisnost, ali to ne treba da bude nerukovođena unilateralna deklaracija. To treba da bude deklaracija koja je koordinisana s međunarodnom zajednicom", rekao je Marfi novinarima.

EU bi želela da se osigura da kosovski Albanci ne proglase svoju nezavisnost "u žurbi", rekao je francuski ministar za evropska pitanja Žan-Pjer Zuje, navodi francuska agencija AFP.

Agencija AFP citira i evropskog diplomatu bliskog pregovorima da će EU pokušati da utvrdi "na šta želi da se Kosovari obavežu pre no što odobri taj scenario" .

Zidojče cajtung danas piše da je Evropska unija digla ruke od nade da će Beograd i Priština postići dogovora. List tvrdi da EU ''iza kulisa" priprema uslove pod kojima bi bila spremna da prizna nezavisno Kosovo, čime se "oprašta" od zahteva po kojima bi status Kosova trebalo da bude regulisan novom rezolucijom Saveta bezbednosti UN.

Prenoseći stavove iz Brisela, list piše da se isključuje produžetak pregovora posle 10. decembra jer je "učinjeno sve zamislivo" i dodaje da evropske diplomate ne skrivaju da bi, tri nedelje pre kraja mandata ''trojke'', sporazum Srba i kosovskih Albanaca smatrali čudom.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.