Izvor: Glas javnosti, 03.Avg.2008, 12:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ko je čovek - Svetozar Vujačić, advokat

POČETAK: Rođen je 13. avgusta 1949. godine u Dubrovniku. Školovao se u Beogradu, gde je završio Osnovnu školu „Jovan Cvijić“ na Karaburmi i Sedmu beogradsku gimnaziju. Diplomirao je na Pravnom fakultetu u Beogradu 1976. godine. U advokaturi je od početka 1983. godine.

KARIJERA: Pred sudom zastupao mnoge poznate ličnosti, ali je nastupao i protiv njih. Tako je 2001. godine branio Zorku Pucar - Vidovitu Zorku, koja je kasnije osuđena za prevaru. Bio je ubeđen da je njegova >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << klijentkinja samo jedna „beznačajna žrtva proklamovane borbe protiv kriminala“. Zastupao je Dragišu Blanušu, bivšeg upravnika Centralnog zatvora, protiv koga je 2002. zatražena istraga zbog sumnje da je zloupotrebio službeni položaj 28. juna 2001, kada je Slobodan Milošević izveden iz zatvora i prebačen u Hag. Zorana Lilića, bivšeg predsednika SRJ, Vujačić je zastupao 2003. godine, kada je ovaj podneo privatnu tužbu protiv Manojla Vukotića, glavnog i odgovornog urednika Večernjih novosti, zbog teksta u magazinu Arena. Prvom opštinskom tužilaštvu Vujačić je 25. septembra 2003. podneo krivičnu prijavu protiv Nede Arnerić, republičkog poslanika DS, zbog sumnji da je na sednici parlamenta na kojoj su izabrani guverner i Savet NBS, 22. jula, neko manipulisao njenom glasačkom karticom i glasao umesto nje. Vujačić je naveo da sumnja da je Arnerićeva pomogla učiniocu posle izvršenog krivičnog dela. On je tih dana tragao za fotografijama na kojima su Arnerićeva i Zdravko Čolić, a koje bi poslužile kao dokaz da je 22. jula poslanica bila na letovanju u Bodrumu, u Turskoj. Ostaće upamćen i po odluci da jula 2005. otkaže punomoćje Mališi Jeftoviću, u međuvremenu osuđenom za obljubu i protivprirodni blud nad trogodišnjom devojčicom koja je zatim umrla. On je medijima tada poslao saopštenje u kojem je naveo da ni kao čovek, ni kao roditelj nije pronašao nijedan racionalan razlog da zastupa osumnjičenog, a da mu pri tom savest bude mirna, svestan da krši kodeks advokatske etike. Brojni advokati smatrali su da bi trebalo da odgovara pred Komorom, jer je njegov potez neprofesionalan i degradira profesiju. Pred Drugim opštinskim sudom Vujačić je zastupao Borislava Ivanovića, optuženog da je pomagao u skrivanju Ratka Mladića, kao i Sinišu Vučinića, optuženog da je sa još nekolicinom saradnika u noći između 30. i 31. marta 2001. u kompleksu vile „Mir“ na Dedinju bio kolovođa grupe koja je pokušavala da spreči hapšenje Slobodana Miloševića. Vujačić je početkom februara ove godine u medijima davao izjave kao branilac Dragana Džajića, bivšeg funkcionera FK Crvena zvezda, a da nije dobio punomoćje u predmetu.

IZJAVE: Kada je marta 2007. godine Specijalno tužilaštvo podiglo optužnicu protiv Slobodana Miloševića, Nikole Šainovića, Mihalja Kertesa i Jovana Zebića zbog iznošenja novca na Kipar, Vujačić je, ispred udruženja „Sloboda“ istupio i rekao da mu nije jasno kako tužilac Slobodan Radovanović podiže optužnicu protiv mrtvog čoveka:“Počinjem da sumnjam da je Radovanović diplomu Pravnog fakulteta kupio u Kragujevcu, jer to što podiže optužnicu protiv mrtvog čoveka nije nonsens, nego budalaština koja vređa osnovne postulate pravne struke i zakona. Verovatno će mrtvom Miloševiću u grobu suditi neke mrtve sudije, a braniti ga neki mrtvi advokati, tako da ja nemam šta drugo da kažem sem da je to vampirska optužnica“.

DRUGI O NJEMU: Aprila 2002. godine Vojislav Selezan, pravni zastupnik generala Dragoljuba Ojdanića, javno ga je prozvao da se u medijima lažno predstavio kao Ojdanićev advokat i dao netačnu izjavu BK televiziji, u kojoj je demantovao pisanje frankfurtskih Vesti da će se Ojdanić dobrovoljno predati Tribunalu. Vujačić je za BK televiziju rekao da su „frankfurtske Vesti poslednje novine kojima bi general Ojdanić dao izjavu“. Selezan je tada rekao da Vujačić „očigledno iz nekih drugih interesa stvara sebi reklamu“.

PRIVATAN ŽIVOT: Za sebe kaže da je „srećno oženjen“. Otac je dvoje dece. Ćerka je apsolvent prava, a sin studira sportski menadžment. Kao dete se bavio fudbalom, igrao je u Crvenoj zvezdi i OFK Beogradu. nKsenija Kapisoda

Veliki prevarant ovaj Vujacic.

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.