Izvor: B92, 18.Maj.2005, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ko je bio nasamo sa Ulemekom

Beograd -- Goran Radosavljević kaže da su Dragan Jočić i Rade Bulatović u zgradi MUP-a Srbije nasamo pričali s Miloradom Ulemekom.

Bivši komandant Žandarmerije MUP-a Srbije je, gostujući u "Kažiprstu" Radija B92, rekao da je Ulemek posle predaje odveden u kabinet načelnika Javne bezbednosti Miroslava Miloševića.

"Moj zadatak je bio da ga dovedem, a posle toga smo Milošević i ja izašli iz kancelarije i otišli svojim putem. Izašli smo jer je ministar >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << policije Dragan Jočić rekao da on hoće da obavi neki razgovor sa Ulemekom, zamolio je da mi idemo na svoje zadatke, što smo mi i uradili", rekao je Radosavljević.

B92: Znači, Jočić i šef Bezbednosno-informativne agencije Rade Bulatović ostali su u kabinetu sa Ulemekom?

Radosavljević: Da.

B92: I vi ne znate šta se tamo dešavalo?

Radosavljević: Ne.

B92: Koliko je trajao taj sastanak?

Radosavljević: Ne znam ni to, ja sam otišao jer sam svoj zadatak izvršio time što sam Ulemeka doveo tu.

Iste tvrdnje o sastanku Jočića i Bulatovića sa Ulemekom, izneo je kao svedok na suđenju za ubistvo premijera Srbije, Vladimir Popović juče pred Posebnim odeljenjem Specijalnog suda u Beogradu, pod zakletvom, u suočavanju s prvooptuženim Miloradom Ulemekom, izneo tvrdnju da se Ulemek predao zato što je napravio plan s ministrom policije Draganom Jočićem i šefom BIA Radetom Bulatovićem.

"Dogovorili ste se šta ćete ovde da pričate, inače ne biste sebe samooptuživali. Ono veče kada ste umesto u zatvor odvedeni u MUP, onako neobrijani i izujedani. Tada su Jočić i Bulatović tražili od šefa Žandarmerije Gurija i Resora Javne bezbednosti Miroslava Miloševića da izađu iz prostorije i vi ste ostali s njima. Napravili ste glupi pakt s glupim ljudima i zato ste u ovoj poziciji. Koncept je bio taj da se na ovom suđenju ne priča o ubistvu premijera", rekao je Vladimir Popović.

B92 je danas pokušao da od ministra policije sazna šta je te večeri pričao sa Ulemekom, međutim, odgovor iz MUP-a za sad nije stigao.

Različite ocene

Član Odbora za bezbednost Dragan Šutanovac kaže da razgovor Jočića i Bulatovića sa Ulemekom u zgradi MUP-a nema nikakvih zakonskih osnova.

"Milsim da su tu prekršeni zakon i procedure. Nažalost, u ovom trenutku, mi kao stranka ne možemo da učinimo mnogo, ali mislim da to pitanje treba, pre svega, postaviti ministru Jočiću, da on razjasni zbog čega se čekalo da se on vrati sa Zlatibora nebi li se sreo sa Legijom i koje su to teme bile zajedničke za Legiju i Jočića", kaže Šutanovac.

Međutim, član istog Odbora, ali iz stranke ministra Jočića, Demokratske stranke Srbije, Đorđe Mamula, ima drugačije mišljenje: "Zašto da ne. Prostorije kancelarije ministra unutrašnjih poslova ili kancelarija direktora BIA-e su prostorije Ministarstva unutrašnjih poslova, odnosno Bezbednosno-informativne agencije. Oni su postupali u skladu sa Ustavom i zakonom."

"Srpski vitezovi" ipak bili planirani

Još jedna od tema, koja posle više meseci dobija svoj zvaničan epilog, je i formiranje specijalne jedinice policije, takozvanih "Srpskih vitezova".

Naime, Radosavljević je potvrdio i da je načelnik Javne bezbednosti Miroslav Milošević planirao formiranje jedinice "Srpski vitezovi" i da oko te odluke on i Milošević nisu bili saglasni.

"Kako sam ja video sistematizaciju, kakva bi ona trebalo da bude, rekao sam kako mislim da to nije u redu. Međutim, on je rekao da je on načelnik resora i da je to njegova odluka i, naravno, on ima pravo na svoju odluku. Ja s tim mogu da se slažem ili ne ako mislim da to nije u redu. On je tada rekao da jednostavno želi da napravi bolju jedinicu nego što su ove dve", kaže je Radosavljević.

Kada je B92 objavio informaciju o formiranju te jedinice, niko zvanično to nije želeo da potvrdi. Tada je bilo planirano da ta jedinica bude u okviru Uprave za borbu protiv organizovanog kriminala, a trebalo je da je čine pripadnici Protivterorističke jedinice iz Žandarmerije i Specijalne antiterorističke jedinice. Tek nakon višednevnog insistiranja iz MUP-a je mogućnost formiranja te jedinice potvrdio Miroslav Milošević, da bi se samo dan kasnije MUP ogradio od te izjave. Tačnije, to je učinio glavni inspektor MUP-a Srbije Vladimir Božović.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.