Ko deli DSS

Izvor: Politika, 19.Maj.2008, 23:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ko deli DSS

U stranci Vojislava Koštunice odbacuju sve tvrdnje da je deo članova nezadovoljan što se o vladi pregovara sa socijalistima i radikalima

Istog trenutka kada je objavljeno da je Demokratska stranka Srbije počela da pregovara sa Srpskom radikalnom strankom i Socijalističkom partijom Srbije o formiranju buduće srpske vlade počelo se i sa spekulacijama kako će na to da reaguje samo članstvo DSS-a, a išlo se čak i dotle da bi to moglo da dovede do raskola u Koštuničinoj >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << stranci.

Prošlonedeljno zajedničko istupanje u javnost Aleksandra Vučića (SRS), Aleksandra Antića (SPS) i Andreje Mladenovića (DSS) oko načelnih principa za formiranje vlasti u Beogradu, samo je još više podgrejalo priče da deo DSS-a nije zadovoljan ovakvim razvojem događaja.Prema onome što se moglo čuti, naime, deo DSS-a nije zadovoljan najavom „braka” sa radikalima i socijalistima, kako u glavnom gradu, tako i na republičkom nivou.

Na tu kartu zaigrali su i pojedini funkcioneri Demokratske stranke, pa je tako Dragan Đilas, predsednik beogradskog odbora DS-a, preksinoć u emisiji „Utisak nedelje” izjavio da je DSS obmanuo građane prećutkujući im da se pre izbora dogovorio sa SRS-om o pravljenju koalicione vlade, a da Vojislav Koštunica danas pregovarajući sa radikalima izneverava i članstvo sopstvene stranke, budući da pre započinjanja tih razgovora nije pribavio mišljenje glavnog odbora stranke.

U DSS-u, međutim, demantuju postojanje bilo kakvih podela u stranci. Portparol DSS-a Andreja Mladenović negirao je juče na konferenciji za novinare da ova stranka ima unutrašnjih partijskih problema zbog saradnje sa radikalima, kao i da se ambasador Srbije u Vatikanu i funkcioner DSS-a Vladeta Janković protivi toj saradnji, kako to tvrdi Dragan Đilas.

Ističući da su sve priče o podelama unutar DSS-a samo glasine, te da takva razmimoilaženja unutar partije ne postoje, naš sagovornik iz vrha stranke, koji je želeo da ostane anoniman, dodaje da će DSS ostati dosledan sebi i podseća da je i u predizbornoj kampanji rečeno da će DSS praviti koaliciju sa onim strankama sa kojima može da ostvari kako program za grad, tako i za republiku.

O budućoj koaliciji odluku su doneli stranački organi. Kada je reč o gradu, glasovi osvojeni na izborima nisu pripadali kandidatu za gradonačelnika Aleksandru Popoviću, već Gradskom odboru DSS-a objašnjava naš izvor, upitan da prokomentariše optužbe Dragana Đilasa na račun Aleksandra Popovića. Đilas je Popovića pitao zašto nije uoči izbora glasačima rekao da će praviti koaliciju sa radikalima, budući da je ovako glas za Popovića posredno glas za Vučića, a naš izvor iz DSS-akaže da sve stranke shodno svojim izbornim rezultatima prave koalicije, pa je tako i DS uputio pozive za formiranje vlasti strankama koje mu do juče nisu bile bliske.

Iz DS-a su, inače, i pre izbora, upozoravajući na moguću postizbornu saradnju radikala i narodnjaka, ocenjivali kako bi „sve bilo drugačije” da je Dragan Jočić, potpredsednik DSS-a, koji se oporavlja od povreda zadobijenih u teškoj saobraćajnoj nesreći, aktivan u stranci. U tome su se naročito isticali potpredsednik DS-a Dragan Šutanovac i vicepremijer Božidar Đelić. Jočića, naime, u DS-u doživljavaju kao nekoga ko bi mogao presudno da utiče na to da DS i DSS nastave saradnju.

Sam Jočić je, međutim, četiri dana pre izbora, u intervjuu „Večernjim novostima”rekao da on može da bude „spona između različitih stranaka samo ako smo na zajedničkom poslu odbrane Srbije i njenih suštinskih državnih i nacionalnih interesa”.

– Onog trenutka kada je DS popustio pod stranim pritiscima i napustio jasnu državotvornu politiku odbrane Kosova, jasno je bilo da je Koštunica morao da vrati narodu mandat kako bi narod na izborima odlučio kome će da poveri vođenje državnih poslova. Posle preglasavanja na vladi u vezi sa pitanjem sudbine Kosova i samim tim budućnosti Srbije više nije bilo vremena za praznu priču već za izbore. Biti na vlasti radi vlasti za nas je apsolutno neprihvatljivo – rekao je Jočić.

Do većeg, odnosno bučnijeg raskola unutar DSS-a, prema mišljenju Zorana Stojiljkovića, sa beogradskog Fakulteta političkih nauka, moglo bi da dođe ukoliko stranka ne sklopi savez sa radikalima nego ako do dogovora između te dve stanke dođe.

On, naime, objašnjava da bi sklapanje koalicije sa SRS-om i formiranje vlasti na gradskom ili republičkom nivou uvelo DSS u podelu „političkog plena” kojim bi mogli da budu „namireni” čak i oni koji nisu zadovoljni saradnjom sa radikalima. Oni koji ni na to ne bi pristali, prema njegovom mišljenju, verovatno bi se pasivizirali i „samoizolovali”, kao što je trenutna situacija sa onima iz DSS-a koji su bliži DS-u, a možda bi čak i napustili stranku.

Ukoliko, međutim, do koalicije sa radikalima ne dođe, i DSS pri tom ostane izvan vlasti, Stojiljković očekuje veće potrese koji bi mogli da dovedu do preispitivanja politike vrha stranke koja je dovela do toga da partija pređe u opoziciju, pa čak i do većih promena u samoj stranci.

J. Petrović - M. R. Petrović

[objavljeno: 20/05/2008]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.