Ko će prvi da trepne

Izvor: Politika, 26.Okt.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ko će prvi da trepne

Najnovije licitiranje oko datuma predsedničkih izbora podstaknuto najavom predsednika skupštine Olivera Dulića da će izbore zakazati za 9. decembar, uspelo je da izazove reakcije skoro svih relevantnih parlamentarnih stranaka osim Demokratske stranke Srbije. Nikakvu spektakularnu reakciju DSS-a, kako tvrde izvori "Politike" u ovoj stranci, ne treba očekivati, makar ne pre sednice Glavnog odbora stranke koja se održava u nedelju. Promena stava da o izborima ne treba ni razmišljati pre 10. decembra >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << i kraja tekuće runde pregovora o Kosovu, kažu izvori našeg lista u "narodnjačkoj koaliciji", kako sada stvari stoje, malo je verovatna i posle nedelje.

"Premijerski blok" naime, tvrde isti izvori, trenutno je veoma tvrd u stavu da izbori za predsednika ne treba da se održe pre proleća. Na istu rešenost će, međutim, kako tvrde izvori "Politike", DSS ovaj put naići i u Demokratskoj stranci, što bi moglo da dovede do najveće i najozbiljnije krize vlasti od sklapanja "velike koalicije" do danas. Predsedništvo DS je sinoć, kako saznajemo, na sastanku zatvorenom za javnost potvrdilo svoju rešenost da se predsednički i pokrajinski izbori održe u decembru, ali je pokazalo i spremnost da se održavanje lokalnih odloži za sledeću godinu.

Zaoštravanje DS-a povuklo je i dodatno zaoštravanje na strani DSS-a iz čijih redova se juče moglo čuti da će učiniti sve da spreče demokrate u nameri da raspišu izbore za decembar. Ukoliko ne uspeju, to će, prema istim izvorima, značiti kraj koalicije.

I jučerašnja sednica vlade potvrdila je da približavanja stavova ove dve stranke još nema. Vlada naime nije usvojila nijedan od neophodnih zakona za raspisivanje predsedničkih izbora. Ministar trgovine Predrag Bubalo juče je posle sednice vlade obećao da će se o zakonima odlučivati što je pre moguće i na vreme da se izbori raspišu do isteka zakonskog roka do 31. decembra. Da li će to biti tada ili ranije, dogovoriće se stranke, dodao je ministar.

O rešenosti DS-a da DSS natera na poštovanje "šestog principa" podele odgovornosti i vlasti ( po kome predsednik i premijer ne mogu da budu iz iste stranke, a što je tada podrazumevalo podršku DSS-a Borisu Tadiću na predsedničkim izborima) na kojem je insistirala upravo stranka premijera, najbolje govori nezvanična informacija da je DS nedostatak podrške svog koalicionog partnera pokušao da nadomesti podrškom iz opozicije.

Prema toj verziji događaja, DS je navodno proteklih dana stupio u nezvanične pregovore sa Srpskom radikalnom strankom koja je u zamenu za podršku zakonima koji uslovljavaju raspisivanje izbora tražila da se istovremeno održe i neposredni izbori za gradonačelnika Beograda po starom zakonu, pa čak i pokrajinski. Objedinjeni izbori, kako se procenjuje, idu naruku radikalima.

Iako je su neki funkcioneri DS-a nezvanično potvrdili da je ovih pregovora bilo, radikali su te informacije odmah demantovali. Zvanično, najviši funkcioneri SRS-a Dragan Todorović i Tomislav Nikolić i juče su upozoravali da se izbori ne mogu raspisati bez usvojenih zakona. Štaviše, radikali su i tokom jučerašnjeg dana u nekoliko navrata prvo diskretno pretili bojkotom izbora, a onda (Tomislav Nikolić) pozivali partije da ih ne bojkotuju, iako sami nisu rešili da li će na njih izaći.

Bojkot izbora, doduše, juče je najavljivao Velimir Ilić, lider Nove Srbije, koalicioni partner DSS-a, koji je rekao da "neće učestvovati u izborima ako oni budu raspisani za 9. decembar", jer je samo par dana ranije najavljivao svoju kandidaturu.

"Koalicija Demokratske stranke Srbije i Nove Srbije jedinstvena je u stavu da je ovo jedini ispravan i politički odgovoran redosled poteza i očekujemo postizanje dogovora svih parlamentarnih stranaka u Narodnoj skupštini Republike Srbije", navodi se u saopštenju NS kojim je stranka ispratila izjave svog lidera.

U čitanju između redova, kojim se usled izostanka zvaničnih informacija bavi celokupna javnost, ovakve izjave Ilića i radikala tumače se kao skoro sigurna najava DSS-ovog bojkota izbora. U ovoj stranci se procenjuje da će u slučaju da radikali i izađu na izbore i tako daju legitimitet predstojećim predsedničkim izborima gotovo sigurno Toma Nikolić odneti pobedu. Međutim, u uspeh su isto toliko sigurni i u DS-u.

Sukob u "velikoj koaliciji" na vlasti sklopljenoj u mukama pre nešto manje od pola godine mogao bi, kako strahuju i na zapadu, da širom otvori vrata radikalima. Međunarodna zajednica je, baš iz tog razloga, kako tvrde upućeni, dala garancije demokratama da neće biti nikakvih dramatičnih događanja oko Kosova dok ne prođu izbori za predsednika. Dakle do januara sledeće godine, što je najavio i američki izaslanik za Kosovo Frenk Vizner.

Ako se obistine najcrnji scenariji raspisivanje predsedničkih izbora za decembar značiće i kraj vlade, a onda, najverovatnije, i nove parlamentarne izbore, kako to već duže vreme priželjkuju radikali.

Dragana Matović

-----------------------------------------------------------

I poslanici o izborima

Poslanici Skupštine Srbije juče se skoro nisu ni dotakli dnevnog reda, posvetivši sve sate diskusije međusobnim političkim razmiricama. Oni su se samo na kratko osvrnuli na jedan od amandmana na izmene Zakona o vladi, a sednica je prekinuta u 17 časova kako bi se šefovi poslaničkih grupa dogovorili da se na ovu temu vrate. Pokušaj je propao, jer su poslanici LDP-a odmah posle pauze započeli diskusiju po poslovniku revoltirani što tokom dana RTS nije objavio saopštenje da će Čedomir Jovanović biti predsednički kandidat. Vladan Batić (LDP-DHSS) ocenio je da je nemoguće očekivati da se skupština drži dnevnog reda "u predizbornoj atmosferi", a poslanici svih stranaka su nastavili rasprave o datumu izbora.

M. N.

-----------------------------------------------------------

Bubalo: Zakoni će biti na vreme u Narodnoj skupštini

Ministar trgovine i usluga Predrag Bubalo rekao je da će vlada na vreme dostaviti Narodnoj skupštini Srbije svih šest zakona neophodnih za raspisivanje predsedničkih izbora kako bi oni bili raspisani u zakonskom roku, odnosno do 31. decembra. On je na konferenciji za medije posle sednice vlade kazao da na zasedanju nije bilo reči o datumu održavanja tih izbora i da je to pitanje o kojem treba da se dogovore stranke.

"Vlada mora jedino da vodi računa o tome da nacrti zakona na vreme budu predati Skupštini, a o datumu će se dogovoriti stranke" dodao je Bubalo. On je kazao da su u vladinoj proceduri zakoni o predsedniku, izboru predsednika, vojsci i odbrani, da je u samoj završnici izrada zakona o spoljnim poslovima, a da se radi i na zakonu o službama bezbednosti.

A. LJ. M.

-----------------------------------------------------------

Nikolić: 9. decembra možda i pokrajinski izbori

Zamenik predsednika Srpske radikalne stranke Tomislav Nikolić ponovio je juče da će predsednički izbori biti raspisani za 9. decembar i dodao da će se možda tada održati i pokrajinski izbori.

"(Predsednik Skupštine Srbije) Oliver Dulić služiće Demokratskoj stranci (DS) i Borisu Tadiću i raspisaće izbore za 9. decembar. Možda ne danas ili sutra, ali će ih raspisati. Ovo su izbori koje raspisuje DS", rekao je Nikolić na konferenciji za novinare.

Nikolić je ocenio da će zbog raspisivanja izbora doći do krize u Vladi Srbije jer Vojislav Koštunica ne želi da se izbori održe pre nego što bude rešeno pitanje Kosova i Metohije.

Beta

[objavljeno: ]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.