Izvor: B92, 23.Apr.2004, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ko će pisati noviju istoriju Balkana - Hag ili nacionalni sudovi

Beograd -- Pitanje Ko će pisati noviju istoriju Balkana - Hag ili nacionalni sudovi?, presudno je u suočavanju celog balkanskog prostora sa ratnim zločinima. I dok u Srbiji oko toga ne mogu da se dogovore ni sami nosioci vlasti, dr Ivo Banac, predsednik Liberalne stranke iz Zagreba i redovni profesor istorije na univerzitetu Jejl, napominjekako vlada Ive Sanadera pod velikim pritiskom saradnje sa Tribunalom, sa lakoćom odgovara na haške zahteve. Ivo Banac u razgovoru za B92, ocenjuje >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << da se radi o "ključnom pragmatičnom pomaku": "Ja mislim da je to izvrsno. Prethodna koalicijska vlada je na razne načine pokušavala osporiti legitimnost optužbi. U ovom trentuku takav pristup jednostavno više ne postoji, ali onda se kaže: nećemo dozvoliti da Karla del Ponte pište našu historiju. Mi imamo našu verziju historije, mi ćemo je braniti, ali jedino mjesto gdje se to može valjano obaviti, jeste na Haškom tribunalu. Tome nedostaje i još jedan drugi pomak, koji bi se doista suočio sa dokumentacijom iz optužnica, bez obzira što neki dijelovi dokumaentacija vjerojatno nisu savršeni. Ali, s tim se moramo suočiti u Hrvatskoj i, mislim, čak i više u Srbiji", kazao je Banac.

Profesor Pravnog fakulteta u Sarajevu Zdravko Grebo, upozorava kako je BiH platila najveću cenu balkanske, odnosno, srpsko- hrvatske ratne politike i konstatuje da u suočavanju sa tom istinom, dolazi do svojevrsnog paradoksa: "S jedne strane, nema nikakve sumnje, da citiram autora Srđu Popovića: Hag, Hag i samo Hag. Istina je lijek i zaista leži u Hagu. S druge strane, paradoks cijele ove priče jeste da recimo Komisija za istinu i pomirenje, svog najogorčenijeg protivnika ima u udruženju Majki Srebrenice, jer istina boli. Naravno da zločinci moraju biti kažnjeni, međutim, otkrivanje dimenzija monstruoznih zločina koji su počinjeni ne samo u BiH, nego i u cijelom regionu, teško da će bilo koga dovesti do tolerantnog i zajedničkog života u budućnosti".

Razgovor sa Zdravkom Grebom i Ivom Bancem biće emitovan u emisiji Katarza koja je na programu Radije B92 u subotu, u 9.30.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.