Ko će biti prvi čovek prestonice

Izvor: Politika, 21.Mar.2008, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ko će biti prvi čovek prestonice

Dragan Đilas, Aleksandar Vučić, Žarko Obradović i Aleksandar Popović – do sada poznati kandidati za gradonačelnika Beograda

Posle liste Za evropski Beograd – Boris Tadić, juče je Gradskoj izbornoj komisiji Beograda listu kandidata za odbornike Skupštine grada predala i koalicija Demokratske stranke Srbije i Nove Srbije, a već su poznati i neki od kandidata za gradonačelnika glavnog grada. Iako se prema novom zakonu o lokalnim izborima gradonačelnici ne biraju >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << neposredno, već u skupštinama gradova, pojedine stranke su već saopštile ko će biti njihov kandidat za tu funkciju, naravno ukoliko budu imale većinu u gradskom parlamentu.

Nosilac liste DSS–NS za odbornike Skupštine Beograda je Aleksandar Popović, potpredsednik DSS-a i ministar za energetiku, a kako nezvanično saznajemo u vrhu te partije, on će biti i kandidat za gradonačelnika „narodnjačke” koalicije.

Dragan Đilas, predsednik Gradskog odbora DS-a, sadašnji ministar bez portfelja i nosilac liste Za evropski Beograd, biće kandidat koalicije stranaka okupljenih oko DS. Da se posle 11. maja useli u Stari dvor očekuje i generalni sekretar Srpske radikalne stranke Aleksandar Vučić, koga je na prethodnim lokalnim izborima 2004. godine, sa desetak hiljada glasova razlike, u drugom krugu izbora, pobedio demokrata Nenad Bogdanović.

Kako je „Politici” juče potvrdio lider socijalista Ivica Dačić, nosilac gradske liste u Beogradu, na kojoj će osim SPS-a, kao i na parlamentarnim izborima, biti i Partija ujedinjenih penzionera Srbije i Jedinstvena Srbija, biće Milutin Mrkonjić, dok će Žarko Obradović po drugi put biti kandidat za prvog čoveka Beograda. On je na prethodnim izborima zauzeo peto mesto od ukupno devet kandidata, osvojivši oko 18.000 glasova.

Liberalno-demokratska partija prikuplja potpise građana i očekuje se da će listu kandidata za odbornike predati u ponedeljak. Uz predstavnike partija koje sa LDP učestvuju na izborima za narodne poslanike, među kandidatima za gradske odbornike naći će se i nestranačke ličnosti, kažu u ovoj stranci. Oni, međutim, nisu mogli da potvrde ranije najave lidera LDP-a Čedomira Jovanovića da će za gradonačelnika Beograda predložiti dramskog pisca Biljanu Srbljanović. Kako je ranije izjavio Jovanović, za to postoji obostrana želja, preostalo je samo da se reše tehnička pitanja budući da Srbljanovićeva živi u Parizu.

A. M.

[objavljeno: 22/03/2008.]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.