Ko će biti novi ambasadori Srbije?

Izvor: NaDlanu.com, 03.Sep.2014, 23:16   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ko će biti novi ambasadori Srbije?

Vlada Srbije pokrenula je proces imenovanja ambasadora i trenutno se čekaju agremani za četvoricu diplomata. Među kandidatima koji čekaju zeleno svetlo država u koje će ići su Milan Bačević i Nebojša Rodić.

Za SAD, odnosno Vašington, predložen je karijerni diplomata Đerđ Matković. On je trenutno savetnik za međunarodne odnose premijera Aleksandra Vučića, a zahtev za njegov agreman je poslat pre nekoliko dana.

Bivši ministar odbrane i šef BIA Nebojša >> Pročitaj celu vest na sajtu NaDlanu.com << Rodić predložen je za ambasadora u Bakuu i čeka se na agreman Azerbejdžana. Rodić je pre nekoliko meseci sam sebe najavio kao ambasadora u SAD, što je i iskomplikovalo da uopšte bude predložen.

Predsednik Tomislav Nikolić uspeo je da progura Milana Bačevića u diplomatiju. On je i zvanično predložen za ambasadora u Kini. Tako će Bačević, koji je kao ministar rudarstva ostao upamćen po kanalu do Soluna i kineskim milijardama, iz Nemanjine 11 otići u Peking.

Među predlozima koje je Vlada usvojila je i mesto ambasadora Srbije pri Unesku. Za tu poziciju je predložen Darko Tanasković, nekadašnji ambasador u Turskoj i Vatikanu.

Uskoro bi trebalo da se odrede ambasadori i zatraže agremani za Lisabon, Kubu, Berlin. Za ambasadu u Lisabonu viđen je Oliver Antić, savetnik predsednika Nikolića. Osim za Bačevića, Nikolić se angažovao i založio i za Antićevu diplomatsku karijeru.

Izvesno je da će Antić biti predložen, ali je neizvesno da li će dobiti i agreman. Vrlo bitno diplomatsko predstavništvo je i Berlin, a među najozbiljnijim kandidatima je Dejan Ilić, naučnik koji već godinama živi u Nemačkoj.

Izvor: Blic

Nastavak na NaDlanu.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NaDlanu.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NaDlanu.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.