Izvor: B92, 07.Jul.2005, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ko asfaltira po Srbiji

Beograd -- Advokat zaštićenog svedoka Ljubiše Buhe kupio preduzeće za puteve Valjevo.

Dušan Vasović, advokat Ljubiše Buhe Čumeta, zaštićenog svedoka na suđenju za ubistvo Zorana Đinđića, kupio je preduzeće za puteve Valjevo. To verovatno i ne bi bila vest da nekadašnji vođa surčinskog klana Ljubiša Buha nije poznat i po tome što je imao firmu koja se bavila asfaltiranjem puteva i čije su mašine za asfaltiranje minirali pripadnici "Zemunskog klana". Pitanje >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << da li iza ove kupovine stoji sam Ljubiša Buha aktuelno je i u Vladi Srbije.

Da li će Ljubiša Buha ponovo asfaltirati puteve Srbije pitanje je koje zabrinjava i ministra za kapitalne investicije. Velimir Ilić ne zna da li je vlasnik nedavno privatizovanog preduzeća za puteve iz Valjeva zapravo bivši vlasnik Difens rouda, ali kaže da mu to pitanje ne postavljaju samo novinari.

"Evo, imamo tih problema u privatizaciji, ne možemo da kontrolišemo te procese, ko će da kupi firmu. Danas svi zovu, u agenciji oni ne znaju, što meni stvara probleme. Svetska banka se oglašava, pozivaju, pitaju, a meni kao ministru je vrlo neprijatno", kaže Ilić.

Velimir Ilić navodi da njegovo ministarstvo nema mogućnosti da celu stvar proveri i da bi to trebalo da uradi Agencija za privatizaciju. Međutim, u Agenciji su rekli da se poreklom kapitala bavi Uprava za sprečavanje pranja novca. U ovoj Upravi su nam rekli da niko nije ovlašćen da daje izjave. Da sumnje potresaju i Vladu svedoči najava ministra privrede Predraga Bubala da će celu stvar ispitati.

"Moram priznati da sam video to jutros u novinama. Svakako da ćemo preispitati, ali znate, advokat je kupac. Međutim, moramo ispitati ceo slučaj, ne bismo želeli da bilo šta... Ja sam danas za to saznao", kaže Bubalo.

Advokat Dušan Vasović preduzeće je kupio za 37 miliona dinara, uz obavezu da uloži još 28 miliona. U izjavi za štampane medije Vasović je rekao da kupovina preduzeća za puteve nema nikakve veze sa njegovim klijentom, da je na ideju došao na predlog jednog prijatelja, te da je tokom svoje karijere imao mogućnosti da zaradi 450.000 evra i kupi firmu.

Podsetimo da je preduzeće Difens roud, vlasništvo Ljiljane Buhe, supruge vođe surčinskog mafijaškog klana, preregistrovano prošle godine u preduzeće "Rekonstrukcija i izgradnja puteva", čiji je osnivač jedna kanadska firma. I tada su se u javnosti čuli navodi da je preregistracija fiktivna. Mediji su u maju 2004. pisali da je to preduzeće ponovo počelo da asfaltira puteve po Srbiji.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.