Izvor: Glas javnosti, 23.Avg.2008, 07:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Knjige i muzika za dušu

BEOGRAD - Sačuvati unutrašnji mir jedan je od najtežih zadataka Radovana Karadžića, kojeg očekuje naporno suđenje pred Haškim tribunalom, s obzirom na obimnu optužnicu.

Stoga ne čudi što je beogradski advokat Goran Petronijević iskoristio svoj trodnevni susret sa najnovijim pritvorenikom Sheveningena ne samo za dogovor o taktici odbrane, već da mu odnese i neophodne knjige, ali i muziku - „za dušu“.

- Prema spisku koji je gospodin Karadžić sam sastavio i >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << dostavio svojoj porodici, prvenstveno je zatražio da mu ponesem nešto od literature koja se bavi dokumentaristikom događaja početkom ratnih sukoba u Bosni i Hercegovini, podacima i dokumentima koji spadaju u domen odbrane. Odneo sam mu i nešto dokumentacije za poznavanje priprema odbrane i osvežavanje njegovog sećanja. Među njima su i knjige Milivoja - Bate Ivaniševića iz Centra za istraživanje zločina nad srpskim narodom i dokumenta o Sarajevu i Srebrenici - prenosi Petronijević.

Pored ovih, Karadžić je od advokata zatražio i klasike Ivu Andrića („Znakovi pored puta“i „Sveske“) i Tomasa Mana. Karadžićev brat Luka kaže da su spisku knjiga i „Braća Karamazovi“ Dostojevskog, pa i nekoliko knjiga iz oblasti alternativne medicine. Pisac Miroslav Toholj je precizirao spisak naslova:

BONOMI SUDI KARADŽIĆU

Britanac Ijan Bonomi postavljen je juče za pretprocesnog sudiju u postupku protiv Karadžića, saopštio je Tribunal. Bonomija je postavio sudija Patrik Robinson, predsedavajući veća kojem je postupak protiv Karadžića poverio predsednik Tribunala Fausto Pokar. U pretprocesno veće, pored Bonomija i Robinsona, imenovana je i Mišel Pikar, nestalni sudija Tribunala iz Francuske. Da li će ovo veće kasnije i voditi suđenje Karadžiću, naknadno će odlučiti predsednik Suda.

Bonomi je predsedavajući na suđenju bivšem predsedniku Srbije Milanu Milutinoviću i petorici saoptuženih za zločine na Kosovu 1999, koje se ove sedmice okončava završnim rečima. Bio je i član sudskog veća na suđenju Slobodanu Miloševiću, kao zamena za preminulog sudiju Ričarda Meja.

- Karadžić je zatražio i poneo pesme Rajka Petrova Noga „Ne tikaj u me“, „Ispovesti“ Mome Kapora, moje pripovetke „Venčanja u vozu“, potom kolumne iz Glasa i Kurira „Sedam mokrih majica“ Brane Crnčevića i „Čas nečasne istorije“ Aleksandra Đurovića. Takođe je poneo „Knjigu zadušnica“ i roman „Zemlja nadimaka“.

Advokat Petronijević odneo je Karadžiću i 25 CD-a klasične i crkvene muzike.

- Među 25 CD-a klasične i crkvene muzike našli su se se Bah, Hendl, Hajdn, Šostaković, ruski klasici Čajkovski, Prokofjev. Ne mogu da se setim precizno, ali petnaestak diskova sa klasičnom muzikom i desetak crkvenog ruskog i našeg pojanja - kaže advokat i potvrđuje da je pritvorenicima Sheveningena tehnički omogućeno da slušaju muziku po svom izboru.

Karadžića je ovih dana takođe neplanirano video i haški veteran, advokat Toma Fila, tokom posete svom klijentu Nikoli Šainoviću, koji se igrom slučaja nalazi u istom pritvorskom delu Sheveningena gde boravi i bivši lider bosanskih Srba.

- Koliko sam primetio, Karadžić je još oslabio jer je na gospojinskom postu - otkriva Fila za Glas i prenosi svoju pretpostavku da će optuženi tokom izjašnjavanja o krivici 29. avgusta, kao do sada Slobodan Milošević i Vojislav Šešelj, reći da ne priznaje Haški sud.

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.